Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η καρδιά εκπέμπει SOS από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

6 Φεβρουαρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

zaxariΗ κατανάλωση μίας και μόνο μερίδας ανθρακούχου αναψυκτικού (περίπου 330 ml) σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών, αναφέρει η σχετική μελέτη στο JAMA Internal Medicine.

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης οδηγούν στο επιπρόσθετο βάρος και αυτό με τη σειρά του αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και τους δείκτες θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Τα δεδομένα αφορούσαν σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα άτομα που έπαιρναν το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους από τη ζάχαρη αντιμετώπιζαν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερη ζάχαρη, δηλώνουν οι ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 70 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 50 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ίδια η ζάχαρη δεν είναι βλαβερή, καθώς το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει ενέργεια. Ωστόσο, οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης οδηγούν στη δραματική άνοδο του Δείκτη Μάζας Σώματος, με αποτέλεσμα την ταχύτερη εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

onmed

This entry was posted on Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2014 at 21:32 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply