Χέρι βοήθειας – μέσω του υπολογιστή – προσφέρουν επιστήμονες σε οικογένειες που έχουν παιδιά με διαγνωσμένες αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες μένουν μακρυά από το κέντρο.

skypeΜε τη χρήση της προσιτής τεχνολογίας “skype”, επιστήμονες από την Αθήνα καλύπτουν τις ανάγκες ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας και παρέχουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης σε πληθυσμούς “υψηλού κινδύνου” που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα υλοποίησε σε παιδιά ηλικίας έως 4 ετών η διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο χρηματοδοτείται από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών – Εφήβων και Νέων. Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της παρέμβασης θα παρουσιαστούν  σε ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού ΑΘΗΝΑ 984, με θέμα “Διεπιστημονική παρέμβαση σε παιδιά μέσω skype –γεφυρώνοντας τις αποστάσεις”.

Στην ημερίδα αυτή θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων (παιδίατροι αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοπαιδαγωγοί, ψυχοθεραπευτές)  θα παραθέσουν εμπειρίες, σκέψεις και προβληματισμούς που σχετίζονται με την εξ’ αποστάσεως παρέμβαση. Βασικός σκοπός της δράσης τους είναι η παροχή υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης και υποστήριξης σε βρέφη και νήπια που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα πρόσβασης και τα οποία διαμένουν σε νησιά των Κυκλάδων (Πάρο, Αντίπαρο και Μήλο) ή σε επιλεγμένες περιοχές του δήμου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους  επιστήμονες ένα στα πέντε παιδιά – σε κάποια φάση της ανάπτυξης του –  μπορεί να παρουσιάσει ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα που να επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ένα στα τρία παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν προβλήματα ως ενήλικες. Ένα στα δέκα παιδιά έχει σοβαρά μαθησιακά προβλήματα και ένα στα δέκα παιδιά έχει δυσκολία στην εξέλιξη του λόγου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα προβλήματα αυτά έχουν επιδεινωθεί, λόγω της κρίσης και της περιορισμένης πρόσβασης των πασχόντων σε ειδικά προγράμματα.

Η παροχή υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης, όπως αναφέρει η ΠαιδοψυχίατροςΕπιστημονική Διευθύντρια της Μονάδας «Σπ. Δοξιάδης» κυρία Τζένη Σουμάκη, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανάπτυξης βρεφών και νηπίων με διαγνωσμένες αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές, που προκύπτουν από βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Υποστηρίζει, επίσης, και εκπαιδεύει την οικογένεια, προκειμένου να αντιμετωπίζει πληρέστερα και πιο αποτελεσματικά τις ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών αυτών.

Όπως θα ανακοινωθεί στην ημερίδα, στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε, συμμετείχαν πέραν των παιδιών από περιοχές της Αθήνας, 35 παιδιά από την Πάρο και 17 από την Μήλο. Έγινε προσέγγιση σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις (ευαισθητοποίηση, ανίχνευση, διάγνωση και ένταξη σε θεραπεία).

Κατά τη διάρκεια του ενός έτους υλοποίησής του στην Πάρο και την Αντίπαρο, πραγματοποιήθηκαν 355 διαγνωστικές συνεδρίες. Το σύνολο των θεραπευτικών ωρών μέσω skype και με επιτόπιες συνεδρίες έφθασε στις 1.855. Η λογοθεραπεία κάλυψε 252 ώρες και η πρώιμη παρέμβαση 1.126 ώρες. Επίσης, 72 ώρες χρησιμοποιήθηκαν για την ψυχοθεραπεία των γονέων και του νηπίου.

Η Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί “Σπύρος Δοξιάδης” λειτουργεί από το 1982. Εμπνευστής και ιδρυτής ήταν ο καθηγητής Παιδιατρικής  Σπύρος Δοξιάδης. Πρόκειται για μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία, η οποία από την ίδρυσή της έχει προσφέρει  υπηρεσίες σε περισσότερες από 12.000 οικογένειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.