Κορυφαίος προπονητής ο Χάινκες
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» για το 2013

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για το 2013. Ο Πορτογάλος σούπερσταρ της Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε σε ψήφους τους Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν Μονάχου) και Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) και κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» για δεύτερη φορά στην καριέρα του, μετά το 2008 όταν και αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ομάδας μου, αυτούς που με τίμησαν. Αφιερώνω τα γκολ που πέτυχα στον Εουσέμπιο» τόνισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν πήρε το βραβείο, εμφανώς συγκινημένος και έχοντας στο πλευρό του τον γιο του.

Οι ημερομηνίες σταθμοί του Ρονάλντο μέσα στο 2013

Στις 6 Ιανουαρίου, στη νίκη 4-3 επί της Σοσιεδάδ, φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο ίδιο παιχνίδι, όμως, συμπλήρωσε πέντε κίτρινες κάρτες και απουσίασε από το επόμενο ματς της Οσασούνα, κάτι που συνέβη για πρώτη γορά στην καριέρα του.

Στις 7 Ιανουαρίου βρέθηκε για τέταρτη φορά πίσω από τον Λιονέλ Μέσι, κατά την εκδήλωση της «Χρυσής Μπάλας».

Στις 9 Ιανουαρίου ο σημείωσε χατ-τρικ κόντρα στη Θέλτα, στον επαναληπτικό του Κυπέλλου Ισπανίας.

Στις 27 του ίδιου μήνα πέτυχε ένα ονειρικό χατ-τρικ, αφού έφτασε τα 300 γκολ στη νίκη (4-0) επί της Χετάφε.

Στις 30 Ιανουαρίου ο Ρονάλντο έφτασε τις 500 συμμετοχές στις ομάδες που έχει αγωνιστεί. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος μη Ισπανός που ήταν αρχηγός της «βασίλισσας» σε ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Στις 9 Φεβρουαρίου πέτυχε ακόμη ένα χατ-τρικ, φτάνοντας τα 21 στην καριέρα του και 17 συνολικά στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Στις 26 Φεβρουαρίου πέτυχε δύο γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, στο επαναληπτικό ματς του Κυπέλλου Ισπανίας, σκοράροντας για έκτη φορά συνεχόμενη μέσα στο «Καμπ Νου».

Στις 5 Μαρτίου πέτυχε το νικητήριο τέρμα της Ρεάλ, στην επιστροφή του στο «Ολντ Τράφορντο», απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αργότερα δήλωσε πως αισθάνθηκε περίεργα για αυτή του την επιτυχία.

Στις 10 Μαρτίου πέτυχε δύο γκολ κόντρα στη Θέλτα, φτάνοντας τα 138 στο ισπανικό πρωτάθλημα και μπήκε στο top 25 των σκόρερ στην ιστορία της Primera Division, μόλις σε 127 αγώνες, με μέσο όρο επίτευξης γκολ 1,08 ανά αγώνα.

Στις 16 Μαρτίου πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στη νίκη (5-2) απέναντι στη Μαγιόρκα, το οποίο ήταν το 350 τέρμα στην καριέρα του.

Στις 8 Μαΐου σημείωσε το υπ’ αριθμόν 200 γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στη νίκη 6-2 επί της Μάλαγα. Παράλληλα, έφτασε στην έκτη θέση του πίνακα των σκόρερ του ισπανικού συλλόγου που πετυχαίνουν ανάλογο επίτευγμα.

Στον τέταρτο χρόνο της παρουσίας του στη Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Champions League, σημειώνοντας 12 γκολ, όμως δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο με την ομάδα του.

Στις 14 Αυγούστου πέτυχε το 40ο του γκολ για την Πορτογαλία, στο ισόπαλο (1-1) φιλικό με την Ολλανδία.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, στη νίκη (4-2) στην έδρα της Βόρειου Ιρλανδίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, σημείωσε το πρώτο του χατ-τρικ με το εθνόσημο στο στήθος και έγινε ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του. Μάλιστα, με τα γκολ έσπασε ένα προσωπικό ρεκόρ, αφού κατάφερε να σκοράρει σε τρία σερί ματς με την Πορτογαλία.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί, υπογράφει το νέο του συμβόλαιο με τους «μερένχες» μέχρι το 2018, με το οποίο γίνεται ο καλύτερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με 21 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στις 17 Σεπτεμβρίου πέτυχε το δεύτερο χατ-τρικ της καριέρας του Champions League, στη νίκη του ισπανικού συλλόγου επί της Γαλατασαράι, στην πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στις 22 Σεπτεμβρίου σκόραρε δις, φτάνοντας τα 209 γκολ σε 205 αγώνες, και έγινε ο πέμπτος πιο εύστοχος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Ρεάλ.

Στις 2 Οκτωβρίου, στο 100ο ευρωπαϊκό του παιχνίδι, σημείωσε δύο τέρματα στη νίκη (4-0) επί της Κοπεγχάγης

Στις 5 Οκτωβρίου με το γκολ που έβαλε στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Λεβάντε έγινε ο πρώτος παίκτης από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που φτάνει τα 50 γκολ στο 2013.

Στις 23 Οκτωβρίου σημείωσε δύο γκολ στη νίκη (2-1) επί της Γιουβέντους και έφτασε στην τρίτη του σχετικού πίνακα με 57 γκολ.

Στις 30 Οκτωβρίου σημείωσε το 18ο χατ-τρικ του στο ισπανικό πρωτάθλημα και 23ο συνολικά στην καριέρα του, στη νίκη (7-3) κόντρα στη Σεβίλλη.

Στις 2 Νοεμβρίου, στην 106η εμφάνισή του σε εκτός έδρας ματς με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, πέτυχε το 100ο του γκολ μακριά από την έδρα της ομάδας του, στη νίκη (3-2) με την Βαγεκάνο.

Στις 5 Νοεμβρίου έσπασε το ρεκόρ σκοραρίσματος σε ένα έτος, αφού πέτυχε 14 γκολ στο Champions League, αφού ισοφάρισε (2-2) για τη Ρεάλ στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους.

Στις 9 Νοεμβρίου σημείωσε το 19ο χατ-τρικ του στο ισπανικό πρωτάθλημα, στη νίκη με σκορ 5-1 επί της Σοσιεδάδ. Στο ίδιο ματς πέτυχε το 20 του γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ξεπερνώντας στη σχετική λίστα του Ροναλντίνιο της Μπαρτσελόνα.

Στις 15 Νοεμβρίου πέτυχε το νικητήριο τέρμα της εθνικής του ομάδας, στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Σουηδία για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και τέσσερις μέρες αργότερα σημείωσε χατ-τρικ και δεν επέτρεψε στην παρέα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να βρεθεί στη γιορτή του ποδοσφαίρου το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε εκείνο το ματς ισοφάρισε την επίδοση του Παουλέτα με 47 γκολ στην εθνική Πορτογαλίας.

Στις 10 Δεκεμβρίου, στη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης (2-0) επί της Κοπεγχάγης, έσπασε ρεκόρ με τα 9 τέρματα που πέτυχε στους ομίλους του Champions League.

Στις 22 Δεκεμβρίου, στο τελευταίο ματς με τη Βαλένθια (νίκη με σκορ 3-2) πέτυχε ένα γκολ, φτάνοντας τα 69 γκολ σε 59 εμφανίσεις, ξεπερνώντας την προηγούμενή του επίδοση.

Μάλιστα, έγινε ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 164 τέρματα, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Ούγκο Σάντσες. Επίσης, έγινε ο δεύτερος σκόρερ σε εντός έδρας αγώνες της «βασίλισσας» με 72 τέρματα, πίσω από τον Ραούλ με 87.

Το 2013 με… αριθμούς για τον διεθνή άσο

69 γκολ πέτυχε μέσα στο 2013 με την Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική Πορτογαλίας, ξεπερνώντας τα 63 που είχε την προηγούμενη χρονιά. Μαζί ο Ριμπερί και ο Μέσι είχαν 64!

47 είναι τα τέρματα που έχει πετύχει με το εθνόσημο σε 109 ματς και ισοφάρισε την επίδοση του Παουλέτα.

39 από τα 69 γκολ του ήταν στο ισπανικό πρωτάθλημα.

30 – Τον Απρίλιο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ρεάλ που πετύχει περισσότερα από 30 γκολ για Τρίτη σερί χρονιά και ελπίζει να πετύχει κάτι ανάλογο και φέτος.

14 – Με το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Γιουβέντους, τον περασμένο Νοέμβριο, έφτασε τα 14 γκολ στο Champions League, ξεπερνώντας κατά ένα την επίδοση του Λιονέλ Μέσι το 2012.

10 – Έχει δέκα γκολ σε 9 ματς με την Πορτογαλία το 2013 και ήταν η πρώτη φορά που κατορθώνει κάτι τέτοιο με το εθνόσημο στο στήθος σε ένα ημερολογιακό έτος, με τα επτά γκολ σε 9 ματς, το 2011 να είναι η προηγούμενη καλύτερή του επίδοση.

6 – Πέτυχε έξι χατ-τρικ με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2013. Με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε μόλις ένα, παρότι είχε παίξει για έξι σεζόν υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

0 – Τελείωσε τη σεζόν χωρίς να κατακτήσει κάποιο τίτλο, αν και είχε κερδίσει στην αρχή της σεζόν 2012/13 το Σούπερ Καπ Ισπανίας, στην τελευταία σεζόν του Μουρίνιο στο «Μπερναμπέου».

Όλα τα γκολ που πέτυχε σε ένα βίντεο:

Τα καλύτερα κόλπα και ενέργειες:

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

Κορυφαίος προπονητής ο Γιουπ Χάινκες
Οδήγησε την Μπάγερν Μονάχου σε μια σπουδαία σεζόν και αυτό χάρισε στον Γιουπ Χάινκες τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή για το 2013. Ο Γερμανός τεχνικός (πλέον έχει αποσυρθεί από τους πάγκους) που οδήγησε τους Βαυαρούς στην κατάκτηση του περίφημου τρεμπλ (Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και κύπελλο Γερμανίας) βραβεύθηκε ως ο καλύτερος, μπροστά από τους Σερ Αλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ο Γιούργκεν Κλοπ (Ντόρτμουντ).

«Είμαι τρομερά ευγνώμων που είμαι εδώ και πήρα αυτό το βραβείο σήμερα. Σημαίνει πολλά να παίρνεις ένα βραβείο στο τέλος της καριέρας σου. Δεν είναι μόνο για μένα αλλά για όλο τον σύλλογο, τη Μπάγερν, και όσους δούλεψαν μαζί μου στην διάρκεια αυτής της περιόδου. Ήμουν ευλογημένος με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, που έκαναν τρομερές εμφανίσεις. Δέκα χρόνια πριν ούτε που το είχα ονειρευτεί αυτό. Είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο πρώην προπονητής της Μπάγερν.

Το αντίστοιχο βραβείο για γυναικείο ποδόσφαιρο κατέκτησε η Σίλβια Νέιντ, τεχνικός της εθνικής ομάδας της Γερμανίας.

Η κορυφαία ενδεκάδα

Καμία έκπληξη στη σύνθεση της κορυφαία ενδεκάδας της χρονιάς, όπου ψηφίστηκαν οι εξής:

Τερματοφύλακας: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου).

Αμυντικοί: Φίλιπ Λαμ (Μπάγερν Μονάχου), Ντάνι Άλβες (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν).

Μέσοι: Άντρες Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Τσάβι (Μπαρετσελόνα), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν Μονάχου).

Επιθετικοί: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Παρί Σεν Ζερμέν), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης).

Το «ψαλιδάκι» του Ιμπραΐμοβιτς κορυφαίο γκολ

Το απίστευτο γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στον αγώνα Σουηδία – Αγγλία, ψηφίστηκε ως το καλύτερο για το 2013 και κατέκτησε το βραβείο Πούσκας. Και όχι άδικα, θυμηθείτε το γιατί:

«Είμαι πολύ περήφανος που είμαι εδώ απόψε και θέλω να συγχαρώ και τους άλλους υποψήφιους. Καλή τύχη στα παιδιά για το μεγάλο βραβείο μετά. Θέλω να ευχαριστήσω όσους ψήφισαν», είπε ο Ιμπραΐμοβιτς.

Νικήτρια του βραβείου Fair Play η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Αφγανιστάν.

Το προεδρικό βραβείο από τον Σεπ Μπλάτερ πήγε στον πρώην πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Ο Πελέ πήρε το τιμητικό βραβείο «Ballon d’Or Prix d’Honneur», για όλα όσα κατάφερε στην εποχή του, όταν και ο θεσμός της «Χρυσής Μπάλας» δεν υπήρχε. Το βραβείο είναι ίδιο με αυτό που πήρε ο Κριαστιάνο Ρονάλντο και απονέμεται κάθε χρόνο στον κορυφαίο της χρονιάς.

«Είχα πει ότι δεν θα κλάψω, αλλά δεν τα κατάφερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που είχα υγεία τόσα χρόνια. Φυσικά δεν έπαιζα μόνος και δεν εννοώ μόνο τους συμπαίκτες, αλλά και όλα τα μέλη της ομάδας. Έπαιξα περίπου 30 χρόνια ποδόσφαιρο, αλλά πάντα ζήλευα τους αθλητές που έπαιρναν την Χρυσή Μπάλα. Εγώ δεν έπαιζα στην Ευρώπη και δεν μπορούσα να την πάρω. Τώρα συμπλήρωσα την τροπαιοθήκη μου», είπε ο Πελέ.

Η Νεϊντίν Άνγκερερ κορυφαία ποδοσφαιρίστρια

Τη «Χρυσή Μπάλα» στις γυναίκες κατέκτησε η Νεϊντίν Άνγκερερ, τερματοφύλακας της Εθνικής Γερμανίας.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

1956 Στάνλεϊ Μάθιους Αγγλία Μπλάκπουλ
1957 Αλφρέντο Ντι Στέφανο Αργεντινή Ρεάλ Μαδρίτης
1958 Ρεϊμόν Κοπά Γαλλία Ρεάλ Μαδρίτης
1959 Αλφρέντο Ντι Στέφανο Αργεντινή Ρεάλ Μαδρίτης
1960 Λουϊσίτο Σουάρες Ισπανία Μπαρτσελόνα
1961 Ομάρ Σίβορι Αργεντινή Γιουβέντους
1962 Γιόζεφ Μάζοπουστ Τσεχοσλοβακία Ντούκλα
1963 Λεβ Γιασίν ΕΣΣΔ Ντιναμό Μόσχας
1964 Ντένις Λόου Σκοτία Μάντσεστερ Γιουν.
1965 Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Πορτογαλία Μπενφίκα
1966 Μπόμπι Τσάρλτον Αγγλία Μάντσεστερ Γιουν.
1967 Φλόριαν Αλμπερτ Ουγγαρία Φερεντσβάρος
1968 Τζορτζ Μπεστ Β.Ιρλανδία Μάντσεστερ Γιουν.
1969 Τζιάνι Ριβέρα Ιταλία Μίλαν
1970 Γκερντ Μίλερ Δ.Γερμανία Μπάγερν
1971 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Αγιαξ
1972 Φραντς Μπεκενμπάουερ Δ.Γερμανία Μπάγερν
1973 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Μπαρτσελόνα
1974 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Μπαρτσελόνα
1975 Ολεγκ Μπλαχίν ΕΣΣΔ Ντιναμό Κιέβου
1976 Φραντς Μπεκενμπάουερ Δ.Γερμανία Μπάγερν
1977 Αλαν Σίμονσεν Δανία Γκλάντμπαχ
1978 Κέβιν Κίγκαν Αγγλία Αμβούργο
1979 Κέβιν Κίγκαν Αγγλία Αμβούργο
1980 Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε Δ.Γερμανία Μπάγερν
1981 Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε Δ.Γερμανία Μπάγερν
1982 Πάολο Ρόσι Ιταλία Γιουβέντους
1983 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους
1984 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους
1985 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους
1986 Ιγκόρ Μπελάνοφ ΕΣΣΔ Ντιναμό Κιέβου
1987 Ρούουντ Γκούλιτ Ολλανδία Μίλαν
1988 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν
1989 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν
1990 Λόταρ Ματέους Δ.Γερμανία Ιντερ
1991 Ζαν-Πιέρ Παπέν Γαλλία Μαρσέιγ
1992 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν
1993 Ρομπέρτο Μπάτζιο Ιταλία Γιουβέντους
1994 Χρίστο Στόιτσκοφ Βουλγαρία Μπαρτσελόνα
1995 Ζορζ Γουεά Λιβερία Μίλαν
1996 Ματίας Ζάμερ Γερμανία Ντόρτμουντ
1997 Ρονάλντο Βραζιλία Ιντερ
1998 Ζινεντίν Ζιντάν Γαλλία Γιουβέντους
1999 Ριβάλντο Βραζιλία Μπαρτσελόνα
2000 Λουίς Φίγκο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης
2001 Μάικλ Οουεν Αγγλία Λίβερπουλ
2002 Ρονάλντο Βραζιλία Ρεάλ Μαδρίτης
2003 Πάβελ Νέντβεντ Τσεχία Γιουβέντους
2004 Αντρέι Σεβτσένκο Ουκρανία Μίλαν
2005 Ροναλντίνιο Βραζιλία Μπαρτσελόνα
2006 Φάμπιο Καναβάρο Ιταλία Ρεάλ Μαδρίτης
2007 Κακά Βραζιλία Μίλαν
2008 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2009 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2010 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2011 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2012 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα
2013 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης

Παναγιώτης Πέππας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.