Διαφωνούν με την διεξαγωγή τους στις 18 Μαΐου Γ.Καμίνης και Γ.Ραγκούσης

Ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» για την ημερομηνία των εκλογώνΤο θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών ανεβάζει σταδιακά το θερμόμετρο στην κεντρική πολιτική ατζέντα, καθώς με δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κ. Πουλάκης, αλλά και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, επισημαίνουν ότι ο ισχύων νόμος ορίζει ότι ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών διεξάγεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Βάσει αυτού, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του νόμου του Καλλικράτη, οποιαδήποτε άλλη επιλογή, όπως αυτή της κυβέρνησης που έχει ουσιαστικά ήδη ανακοινώσει ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τις επαναληπτικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και δεν αρκεί μία υπουργική απόφαση. Με βάση τον Καλλικράτη, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι ευρωεκλογές, των οποίων η ημερομηνία είναι κοινή σε όλη την ΕΕ, θα πρέπει να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου και ο δεύτερος γύρος, όπου είναι αναγκαίος, την 1η Ιουνίου.

Ειδικότερα, στο επίμαχο άρθρο 9 του ν. 3852/2010, ορίζονται τα εξής:

«1. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας εκλέγονται κάθε πέντε (5) χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

2. Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων»

Αντιδρώντας σήμερα στα σχέδια της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε «πολιτικές και άλλες πρωτοβουλίες» προκειμένου να μην περάσει η «απολύτως παράλογη και παράνομη μεθόδευσή της κυβέρνησης σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών παρά το γεγονός ότι έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση του νομικού κόσμου, αλλά και πλήθους πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, που κάθε άλλο παρά «υποκινούμενοι» από το ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν». Την σχετική δήλωση έκανε ο κ. Κ. Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης  «ευθέως παράνομη», συμπληρώνοντας ότι «επιβαρύνει αδικαιολόγητα τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία συγκυρία που η κοινωνία καλείται να καταβάλει βαρύ τίμημα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει καμία αιτιολογική βάση, παρά μόνο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, προκειμένου να αποκρύψουν κατά το δυνατόν το μήνυμα καταδίκης που θα στείλουν οι πολίτες και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωπαϊκές κάλπες». 

Ο κ. Πουλάκης επικαλέστηκε δηλώσεις και του πρώην υπουργού Εσωτερικών, κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος μιλώντας στο aftodioikisi.gr σημείωσε, ότι «ηδιεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί είναι παράνομη» και συμπλήρωσε ότι οι εκλογές «πρέπει γίνουν στις 25 Μαΐου και την 1η Ιουνίου». Χαρακτήρισε «πολιτικά ανήθικη και θεσμικά άδικη για την Αυτοδιοίκηση» την επιλογή της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 18 Μαΐου και υποστήριξε ότι μόνος στόχος της είναι «να δώσει βορά τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες στους πολίτες εκείνους που θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια και την οργή τους για τις κυβερνητικές επιλογές». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε επιλογές που ενδέχεται να καταστήσουν ευάλωτο το κύρος των δημοτικών εκλογών. Ο νόμος ορίζει ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κάθε άλλη απόφαση πρέπει να ορισθεί νομοθετικά».

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.