ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΔΥ

Αλλάζουν όλα στην Υγεία με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ - Ολο το νομοσχέδιοΑλλάζουν τα πάντα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που αφορά πάνω από 9 εκατ. Ελληνες. Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής το νομοσχέδιο που καταργεί τον ΕΟΠΥΥ και δημιουργεί το νέο φορέα που θα ονομάζεται ΠΕΔΥ.

Πλέον ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος φορέας με την ονομασία ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) θα έχει μαζί του τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας μπορούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Επίσης, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός ενώ κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις γιατρών και οδοντιάτρων που δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και υπογράφηκαν οποτεδήποτε στο παρελθόν παύουν να ισχύουν.

Σημειώνεται, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.