Συνταγή από τον Σταύρο Ψωμόπουλο

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με πουρέ καρότου και πατάτεςΥλικά συνταγής για 4 άτομα

Για τα γεμιστά φιλέτα γαλοπούλας:

– Φιλέτο γαλοπούλας 2 τεμ. 600γρ.
– Αποξηραμένα δαμάσκηνα 200γρ.
– Σταφίδες ξανθές 50γρ.
– Κάσιους 100 γρ.
– Φυστίκια Αιγίνης αποφ/να αλατισμένα 50γρ.
– Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
– Κόκκινο ξηρό κρασί 300ml.
– Ελαιόλαδο – φρέσκο βούτυρο γάλακτος
– Αλάτι – πιπέρι – φρέσκο θυμάρι
– Δίχτυ χασαπικής (για ρολό)

Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής

1. Ανοίγουμε τα φιλέτα της γαλοπούλας στη μέση. Αλατοπιρερώνουμε και από τις δύο πλευρές και αρωματίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

2. Σε μία μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το κρασί και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να βράσουν με το κρασί για 10′ σε μεσαία θερμοκρασία.

3. Αφαιρούμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε κάθετα σε λωρίδες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τα κάσιους και τα φυστίκια Αιγίνης χωρίς να προσθέσουμε έλαια.

4. Μόλις ροδίσουν τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα δαμασκηνα τις σταφίδες και σπάμε με τα χέρια μας μέσα τους ξηρούς καρπούς.

5. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και σε μικρούς κύβους 30ργ. βούτυρο,το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

6. Τοποθετούμε τα φιλέτα της γαλοπούλας σε μία επιφάνεια εργασίας και γεμίζουμε με το μείγμα που έχουμε στο μπολ.

7. Κλείνουμε τα φιλέτα της γαλοπούλας σε σχήμα κυλίνδρου και τα περνάμε μέσα στο δίχτυ.

8. Σε δυνατή φωτιά τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και 30γρ. ελαιόλαδο. Στη συνέχεια βάζουμε και σωτάρουμε τα ρολά της γαλοπούλας από όλες της πλευρές.Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε τα σε ένα ταψί με λίγο φρέσκο βούτυρο και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄περίπου (ελέγχουμε στο κέντρο του φιλέτου να έχει ψηθεί).

9. Αποσύρουμε τα ρολά,βγάζουμε το δίχτυ και κόβουμε σε μενταγιόν (κάθετα στο ρολό).

Για τον πουρέ καρότου:

– Καρότα 300γρ.
– Φρέσκο Γάλα 300γρ.
– Φρέσκο βούτυρο 50γρ.
– Αλάτι – πιπέρι – φρέσκο θυμάρι

Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής

1. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τα καρότα (κομμένα σε ροδέλες) και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄έως να μαλακώσουν αρκετά (προσέχουμε να μην φουσκώσει το γάλα ανακατεύοντας τακτικά).

2. Αφού βράσουν τοποθετούμε στο μιξερ τα καρότα, λίγο από το γάλα,αλάτι, πιπέρι το βούτυρο σε κύβους, το θυμάρι και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τις πατάτες:

– Πατάτες 400γρ.
– Χυμός από ένα πορτοκάλι
– Ελαιόλαδο
– Αλάτι – πιπέρι

Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής

1.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες (πλυμμένες και κομμένες στη μέση) ,αλάτι, πιπέρι το ελαιόλαδο και τον χυμό του πορτοκαλιού ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με λίγο νερό έως να καλύψει τις πατάτες μέχρι τη μέση.

2. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30΄. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τις πατάτες να πάρουν χρώμα στο γκριλ για άλλα 10΄.

Για τη σάλτσα:

Στο κρασί που βράσαμε τα δαμάσκηνα προσθέτουμε τα υγρά ψησίματος που έχουν μείνει στο ταψί από τα ρολά της γαλοπούλας.Τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου μειωθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά .Δένουμε τη σάλτσα μας με λίγο βούτυρο ανακατεύοντας ελαφρά.

 

από τον Chef

ΣΤΑΥΡΟ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟ

Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.