Στα 4,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η επενδυτική δαπάνη για τα έργα

Κομισιόν: Ενέκρινε 2,97 δισ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους

Ενέκρινε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 χρηματοδοτική υποστήριξη ύψους 2,97 δισ. ευρώ για τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται στην Ελλάδα με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, ο επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν.

«Οι επενδύσεις αυτές – που συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων έργων υποδομής στην Ελλάδα – είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, καθώς συνδέουν τις περιφέρειές της με ταχείς και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η οικονομική ενίσχυση που χορήγησε η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνεται, η Κομισιόν και η Ελλάδα «χαρακτήρισαν τους αυτοκινητοδρόμους ως επενδύσεις “έργων προτεραιότητας”, καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της χώρας και των περιφερειών της». Σύμφωνα με την Κομισιόν, «αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας», «τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015,  ενώ στη συνέχεια θα απασχολούνται στη διαχείρισή τους περίπου 1.700 άτομα».

«Αυτά τα έργα και η απότομη διακοπή τους υπήρξαν εμφανώς “θύματα” της κρίσης στην Ελλάδα. Η συνέχισή τους και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες είναι και πάλι διατεθειμένες να επενδύσουν σε αυτά αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Χαν, ο οποίος χαρακτήρισε τα τέσσερα έργα ως «ζωτικής σημασίας για τη χώρα».

«Αυτή η απόφαση είναι το αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και επιμονής από πολλές πλευρές: από την Ελληνική Δημοκρατία, τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» τόνισε.

«Το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών στο οποίο ανήκουν αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι (άξονας ΠΑΘΕ) έχει ουσιαστική σημασία για τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού χώρου και για την ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών τις οποίες διασχίζουν, καθιστώντας τες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Παράλληλα με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη και την απασχόληση, βελτιώνουν επίσης την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα είναι πολύ πιο ασφαλείς από τους δρόμους που αντικαθιστούν» πρόσθεσε ο κ. Χαν.

«Η συγχρηματοδότηση της ΕΕ ύψους έως €2,97 δισ. για τα 4 έργα είναι μέρος συνολικής επενδυτικής δαπάνης ύψους €4,6 δισ. Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των τεσσάρων ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι απαραίτητη και αναλογική, καθώς δεν υπερβαίνει το χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από τις δυνάμεις της αγοράς, ενώ παράλληλα διασφάλισε ότι οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν ξανά και ότι οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο χρηματοδότησης» σημειώνει η Κομισιόν.

Οι τέσσερις επενδύσεις προέρχονται από το πρόγραμμα περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής στην Ελλάδα.

Στην Ιόνια Οδό, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €723,6 εκατομμυρίων, ενώ η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 37%.

Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, το Ταμείο Συνοχής θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €699 εκατομμυρίων, ενώ η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 30%.

Στην Ολυμπία Οδό, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €977 εκατομμυρίων, ενώ η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 38%.

Στον Ε65, το Ταμείο Συνοχής θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €570 εκατομμυρίων, ενώ η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 30%.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Star-fm.gr: Διαβάστε  και Τιμολέων Κοψαχείλης στον Star-fm 933: Ξεκινά άμεσα ο οδικός άξονας Ε-65…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.