Σύμβολο αγώνα και συγχώρεσης

Στη γη των προγόνων του επέστρεψε ο Νέλσον ΜαντέλαΤα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της χώρας Τζ.Ζούμα, αποχαιρέτησαν το Σάββατο τον Νέλσον Μαντέλα, λίγο προτού η σορός του τοποθετηθεί σε ένα C-130 για να μεταφερθεί στο Κούνου, τη γη των προγόνων του.

Πάνω από 1.000 μέλη του ANC έδωσαν το παρών σε μια τελετή που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση του Ουότερκλουφ.

Μεταξύ των καλεσμένων, ο αμερικανός ακτιβιστής Τζέσε Τζάκσον και ο ηγέτης του ιρλανδικού Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς.

Συγκινημένος, πάντως, ο πρόεδρος μίλησε για τον «Μαντέλα της δράσης, για έναν αληθινό δημοκράτη που καταλάβαινε τον κόσμο», για να καταλήξει:

«Ναι, θα μας λείψει. Ήταν ο πατέρας μας, ήταν ο φύλακας-άγγελός μας. Θα σε έχουμε για πάντα στην καρδιά μας.»

Στη συνέχεια η σορός του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής τοποθετήθηκε σε ένα C-130 το οποίο πέταξε -συνοδεία μαχητικών- μέχρι το Κούνου, τη γη των προγόνων του Μαντέλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Στο Κούνου θα τελεστεί μία ακόμα -τελευταία- τελετή την Κυριακή, παρουσία 5.000 καλεσμένων, αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε ότι «θα επιθυμούσε πολύ» να παραστεί στην κηδεία του Μαντέλα, αλλά δεν θέλησε να πάει γιατί δεν έλαβε πρόσκληση.

«Όσο και αν ήθελα να παραστώ στην τελετή για να αποχαιρετίσω κάποιον που αγαπούσα και τιμούσα, θα ήταν ασέβεια να εμφανιστώ απρόσκλητος σε μία ιδιωτική, οικογενειακή τελετή»  φέρεται να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τούτου.

Πάντως, ο προεδρικός εκπρόσωπος Μακ Μαχαράζ δήλωσε ότι (ο Τούτου) βρίσκεται «σίγουρα» στη λίστα των προσκεκλημένων.

Το τελευταίο τριήμερο, πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες της χώρας πέρασαν από την έδρα της κυβέρνησης για να αποχαιρετήσουν τον πρώτο πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής μετά την πτώση του Απαρτχάιντ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί χρειάστηκε να περιμένουν πάνω από 11 ώρες στην ουρά για να αποχαιρετήσουν τον πρόεδρο.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.