Η Ελλάδα ενδέχεται να χάσει την αποκλειστικότητα της παραγωγής της φέτας, κάτι που προκαλεί άλλο ένα μέτωπο της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Χρηστίδη στο BBC, το καθεστώς της φέτας, η οποία προς το παρόν εντάσσεται μαζί με άλλα 145 προϊόντα στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη της ΕΕ που απαγορεύει σε άλλους παραγωγούς, εκτός Ελλάδας, να αντιγράψουν το αυθεντικό προϊόν, κινδυνεύει. Αιτία είναι  η συμφωνία ΕΕ-Καναδά, που έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 28 κρατών μελών, καθώς και από την κυβέρνηση και τις 10 επαρχίες του Καναδά κι έτσι είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015 . Βάσει αυτής της συμφωνίας, ο Καναδάς θα μπορεί να παράγει προϊόντα για τα οποία δεν έχει την αποκλειστικότητα, όπως η φέτα.

Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία της φέτας ανθεί και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των ελληνικών εξαγωγών τυριών, με μεγαλύτερες αγορές αυτές στη Γερμανία, την Ιταλία και την Βρετανία. Περίπου 300.000 Έλληνες κτηνοτρόφοι ζουν από τη φέτα. Ο Μιχάλης Αρβανίτης, ένας παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη, μιλά στο BBC: «Η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει την κληρονομιά της και όχι να σκέφτεται μόνο το εμπορικό κομμάτι μιας συμφωνίας. Οι γεωγραφικές ενδείξεις σε ένα προϊόν δεν είναι μια… ιδιοτροπία» λέει. Από την μεριά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Κτηνοτρόφων, Ελευθέριος Γκίτσας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «μαύρη ημέρα» για την Ελλάδα.

Οι Καναδοί αντιδρούν, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση να μην παράγουν προϊόντα όπως η φέτα που έχει μεγάλη κατανάλωση στη χώρα. Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι καναδικές εταιρίες είναι απλά να μην ονομάζουν το τυρί «φέτα», αλλά απομίμηση φέτας και στη συσκευασία να μην υπάρχουν παραπλανητικές ενδείξεις, όπως ελληνικά γράμματα ή εικόνες που παραπέμπουν σε τοπία της Ελλάδας.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία με το προσούτο. Η ΕΕ κάνει λόγο για μια επικερδή συμφωνία, καθώς για πρώτη φορά τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρώτης ποιότητας θα περάσουν στην αγορά του Καναδά. Πρόκειται «για μια συμφωνία που αλλάζει το status quo και μπορεί να μην είναι αυτή που θέλαμε αρχικά, αλλά είναι ένας καλός συμβιβασμός» σχολιάζει ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη γεωργία Roger Waite. «Τα ευρωπαϊκά προϊόντα μπορεί να κερδίσει την πρόκληση του ανταγωνισμού μόνα τους. Δεν χρειάζονται μια νίκη με διάταγμα».

bbc.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.