Καθαρίζουν, αρωματίζουν και… ομορφαίνουν

Κάποιοι προτιμούν να ξεφλουδίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους, ενώ άλλοι προτιμούν να τα καταναλώνουν μαζί με τη φλούδα, γιατί εκεί βρίσκεται μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.

Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, συνήθως δηλώνουν ότι ο λόγος για τον οποίο ξεφλουδίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γιατί στη φλούδα τους «κάθεται» η μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, επομένως είναι ένας εύκολος τρόπος για να «ξεφορτωθούν» μεγάλο μέρος αυτών. Άλλοι αναφέρουν απλά ότι δεν τους αρέσει η υφή ή η γεύση της φλούδας, ορισμένων φρούτων ή λαχανικών.

Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας σε ό,τι αφορά τις φλούδες των εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων και λαχανικών, γεγονός είναι ότι αν δεν τις καταναλώνετε… τρώγοντάς τες, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις αξιοποιήσετε.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να φροντίσετε ώστε οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους, που προτείνει το Mother Nature Network, να είναι από βιολογικές καλλιέργειες.

Οικιακή χρήση

1. Καθαρίστε λιπαρούς λεκέδες: Προτού βγάλετε από το ντουλάπι τα χημικά, τοξικά καθαριστικά προϊόντα, δοκιμάστε να καθαρίσετε την επιφάνεια που θέλετε με λίγο λεμόνι. Ρίξτε λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα και τρίψτε με στιμμένες λεμονόκουπες. (Μην το δοκιμάσετε σε ευαίσθητες επιφάνειες, όπως μάρμαρα).

2. Γυαλίστε την καφετιέρα σας: Ρίξτε πάγο, αλάτι και φλούδες από λεμόνι στο άδειο γυάλινο δοχείο της καφετιέρας. Ανακινείστε για μερικά λεπτά και ξεβγάλτε καλά.

3. Καθαρίστε το βραστήρα:
Γεμίστε το δοχείο με νερό και ρίξτε μέσα μερικές φλούδες από λεμόνι. Βάλτε το νερό να βράσει και αφήστε το για μια ώρα. Ξεβγάλτε καλά.

Φαγητό


4. Κάντε σκόνη από ξύσμα εσπεριδοειδών:
Αφαιρέστε προσεχτικά την ψίχα και αφήστε τις φλούδες να αφυδατωθούν καλά για τρεις, τέσσερις ημέρες. Στη συνέχεια βάλτε τις στο μπλέντερ και κάντε σκόνη. Φυλάξτε σε ένα καθαρό βάζο. Με αυτή τη σκόνη θα «αρωματίζετε» φαγητά και σαλάτες.

5. Φτιάξτε αρωματική ζάχαρη: Ανακατέψτε τη σκόνη που φτιάξατε με ζάχαρη, ή τοποθετήστε στο βάζο της ζάχαρης φρέσκες φλούδες από εσπεριδοειδή και αφήστε να βγάλουν τα υγρά και τα έλαιά τους. Στη συνέχεια αφαιρέστε τες από το βάζο.

6. Φτιάξτε δικό σας λεμονοπίπερο: Ανακατέψτε σκόνη λεμονιού που φτιάξατε μόνοι σας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

7. Φτιάξτε σπιτικό ζωμό λαχανικών: Βάλτε να βράσουν οι φλούδες από πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και όποια άλλα λαχανικά έχετε χρησιμοποιήσει σε μια συνταγή, για να φτιάξετε το δικό σας ζωμό λαχανικών.

Ομορφιά

8. Φτιάξτε scrub απολέπισης με φλούδες από μπανάνα και ζάχαρη: Απλώστε λίγη ζάχαρη στην εσωτερική πλευρά από τις φλούδες μιας μπανάνας και κάντε απαλό μασάζ στο σώμα σας. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

9. Αναζωογονήστε το πρόσωπό σας: Τρίψτε ελαφρά τις φλούδες από ένα πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ στο πρόσωπό σας, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

10. Ενυδάτωση:
Τρίψτε απαλά την εσωτερική πλευρά από τη φλούδα ενός αβοκάντο στο πρόσωπό σας για βαθιά ενυδάτωση.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.