ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Οι απολύσεις είναι δικές μου, δεν θα μου πάρει τη δόξα ο κ. Τόμσεν», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης, στη συνέντευξη για τη χρήση των αντιβιοτικών Μεγάλες ανατροπές στον ΕΟΠΥΥ, με απολύσεις γιατρών και καταργήσεις υπηρεσιών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας -δηλαδή δεν θα παρέχει υπηρεσίες υγείας, όπως συμβαίνει σήμερα- κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Την ίδια στιγμή, αναζητούνται οι ιατρικές ειδικότητες που θα «κοπούν» από το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δέσμευση που δεν αφορά ωστόσο και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

«Οχι στο ΕΣΥ»
«Έχω βάλει στοίχημα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων» είπε και πρόσθεσε «η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Εκεί δεν έχουμε ακόμη καν επίσημη αξιολόγηση». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μόλις πριν από τρεις ημέρες υπογράφηκε η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης (η οποία μέχρι τέλος του μήνα να παραδώσει το πόρισμά της), προσθέτοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. «Αν έχουμε έλλειμμα προσωπικού, δεν θα έχουμε απολύσεις. Αν έχουμε πλεόνασμα, θα έχουμε απολύσεις, γιατί κάποιοι περισσεύουν».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι 2.348 γιατροί ανήκουν σε ειδικότητες που δεν θα έπρεπε να ανήκουν στην πρωτοβάθμια. «Στις εποχές που ζούμε, θα πληρώνουμε γιατρούς που δεν χρειαζόμαστε;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αγοραστής υπηρεσιών
Σχετικά με τον νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι απόφαση της κυβέρνησης -επικυρώθηκε στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης πριν από δύο εβδομάδες- είναι ο Οργανισμός να μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. «Ο λόγος είναι ότι όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, μέχρι τη δεκαετία του ’80 είχαν και τους δύο ρόλους, του αγοραστή και του παρόχου. Στην πορεία όλες έγιναν μόνο αγοραστές, γιατί κατάλαβαν ότι κοστίζει πολύ να συντηρούν δικές τους μονάδες παροχής.

Αντιθέτως μείωναν πολύ το κόστος τους, εάν ήταν μόνο αγοραστές», ανέφερε. Με αυτό το μοντέλο λειτουργίας -σημείωσε- θέλουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, απολαμβάνοντας χαμηλότερες τιμές και υψηλότερη ποιότητα.

Συνεργασίες
Αναφορικά με την έναρξη συνεργασίας του ΕΣΥ με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ήδη υπάρχει σχετικός νόμος (Λοβέρδου) «που εξαγγέλθηκε αλλά δεν προχώρησε». Και υπογράμμισε: «Τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να μπουν σε αυτή τη λογική, να μπορούν να παίρνουν ασφαλισμένους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες θα πληρώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρώτο βήμα είναι η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, όπου θα αμείβονται εξτρά οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό. «Οι μόνοι οι οποίοι μπορεί να είναι αντίθετοι σε αυτό, είναι οι ιδιωτικές κλινικές, επειδή φτιάχνεται μια ανταγωνιστική αγορά υπέρ του Δημοσίου. Και αυτό είναι απάντηση σε όσους λένε ότι ευνόησα ιδιωτικά συμφέροντα», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

 

 Ελένη Πετροπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.