Διαφορετική εικόνα από Αθήνα και Βρυξέλλες

Επιστρέφει η τρόικα την Παρασκευή, «μας χωρίζουν μέτρα» λέει ο ΣτουρνάραςΟ Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) αναχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Πριν από τις 8:00 ολοκληρώθηκε η δεύτερη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, με αντικείμενο κυρίως το δημοσιονομικό κενό του 2014 και την πορεία των εσόδων, κατά την οποία, όπως επεσήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημειώθηκε «αισθητή πρόοδος» και «έσπασε ο πάγος».

Διαψεύδοντας τους φόβους ότι το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας δεν θα γυρίσει την Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει την Παρασκευή.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε ότι «έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα», εξηγώντας ότι ο «πάγος» αφορούσε στο γεγονός ότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα απαιτώντας αρχικά τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 και τώρα «χαμήλωσε» τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η τρόικα δεν ζητεί τη λήψη «οριζόντιων μέτρων», ήτοι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, παρά την όποια σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών (οι σημερινές διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως «θετικές και δημιουργικές»), ουδείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τον χρονικό ορίζοντα για μια συμφωνία.

«Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις», επισήμανε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».

Ενόχληση για τις διαρροές από Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, ενόχληση προκάλεσαν στο υπουργείο Οικονομικών δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι «χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια» την Αθήνα και την τρόικα και ότι λύση θα υπάρξει μετά τις χειμερινές διακοπές.

«Θα πάμε για σκι και μετά ξανασυζυτάμε» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι οι χειμερινές διακοπές κατά το δυτικοευρωπαϊκό έθιμο γίνονται το Φεβρουάριο.

«Η Ελλάδα και η τρόικα βρίσκονται ακόμη δισεκατομμύρια μακριά, μίλια μακριά, επί των δημοσιονομικών μέτρων και του δημοσιονομικού κενού του 2014» φέρεται να είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει και υπάρχει τέτοια καθυστέρηση.

«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, που δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα, να έχει το θάρρος της γνώμης να την πει με το όνομα του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μελανά χρώματα από τις Βρυξέλλες

Στις δηλώσεις του ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι «είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας», εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο.

«Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Όπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν αύριο από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου). Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Δύο κινήσεις χωρίς έγκριση της τρόικας

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

  • Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών)
  • Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν επιπρόσθετα, ότι «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.