Τα μαύρα, οι θυρίδες & οι μίζες  Ερχονται… χειροπέδες για το σκάνδαλο της «λευκής μπλούζας», καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις «μαύρων ταμείων», που απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία φέρεται να έχει πολλά κοινά με την πολύκροτη υπόθεση της Siemens.

Πρόκειται για ένα μεγάλο «πάρτυ» δωροδοκίας, στο οποίο φέρονται να πρωταγωνιστούν στελέχη του αμερικανικού κολοσσoύ Johnson & Johnson, που μοίραζαν μίζες σε πρωτοκλασάτα ονόματα ορθοπεδικών γιατρών και διευθυντών κρατικών νοσοκομείων, προκειμένου να προωθούν μέσω χειρουργικών επεμβάσεων -και όχι μόνο- ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ορθοπεδικά υλικά και ορθοπεδικά είδη της Johnson & Johnson ή της θυγατρικής της DePuy International (DPI).

Η υπόθεση, η οποία εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη από το 2010, επανακινείται από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, ο οποίος αναμένεται να στείλει κλήσεις σε τουλάχιστον εννέα μεγαλογιατρούς, που είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ διερευνά τη συμμετοχή και άλλων συναδέλφων τους, που θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής κ.λπ.

Ο κύκλος των κατηγορουμένων αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, καθώς κλήσεις για απολογία θα σταλούν από τον ανακριτή σε τουλάχιστον δύο Ελληνες επιχειρηματίες, που προωθούσαν τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη, καθώς και σε στελέχη τουλάχιστον επτά εταιρειών συμβούλων, οι οποίοι φέρονται ότι, λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για το μοίρασμα της μίζας μεταξύ της ξένης πολυεθνικής και των νοσοκομείων.

Στο στόχαστρο του ανακριτή έχουν μπει επίσης μέλη διοικήσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ διερευνάται και η εμπλοκή στελεχών του υπουργείου Υγείας εκείνης της περιόδου.

Ο ανακριτής διαφθοράς κ. Γεωργουλέας, στο πλαίσιο της διερεύνησης του μεγάλου σκανδάλου ορθοπεδικών ειδών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνένωσε τρεις σχετικές δικογραφίες που εκκρεμούσαν στη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα επέκτεινε την ποινική δίωξη, η οποία είχε ήδη ασκηθεί από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, ζητώντας να προστεθεί και το κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που αφορά την υπερκοστολόγηση κατά 35% του ιατρικού υλικού, χρήματα που μετακυλίονταν στις πλάτες των φορολογουμένων, προκειμένου να υπερκαλύπτονται τα ποσά που δίνονταν ως μίζες από τον αμερικανικό κολοσσό.

Μετά την παραγγελία του ανακριτή για συμπληρωματική ποινική δίωξη, τα αδικήματα για τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι αφορούν:

  • Ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου.
  • Απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
  • Αμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις και
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κοινώς ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε από την Αμερική, όταν ο πολυεθνικός κολοσσός Johnson & Johnson ήρθε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων.

Επειτα από έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι από το 1998 η εταιρεία είχε δωροδοκήσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να εξασφαλίσει την προώθηση των προϊόντων της με μίζες, σε βάρος των φορολογουμένων.

Η ελληνική Δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με το σκάνδαλο των ορθοπεδικών ειδών, όταν ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας διαβίβασε στους πρώην οικονομικούς εισαγγελείς τους φακέλους με συγκεκριμένα αναλυτικά έγγραφα των αμερικανικών δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει μεταξύ άλλων ότι οι μίζες στην ελίτ των ορθοπεδικών άρχισαν να δίνονται από το 2000, ενώ το… πάρτι συνεχίστηκε μέχρι το 2006. Υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια δόθηκαν ως προμήθειες ποσά που ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι γιατροί και όλοι όσοι εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο κύκλωμα να προτιμούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά εμφυτεύματα της Johnson & Johnson ή της θυγατρικής της, DePuy International (τεχνητά γόνατα, ισχία κ.λπ.), καθώς και άλλα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας.

Μάλιστα η DePuy φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ως μεσάζουσα μια εξαγορασμένη εταιρεία ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα, τη MEDEC, στην οποία διέθετε τα «μαύρα κεφάλαια», που χρηματοδοτούσαν τους εμπλεκόμενους γιατρούς.

Μόνο για το 2009, οι πωλήσεις του επιχειρηματικού κολοσσού των 250 θυγατρικών εταιρειών και των 100.000 εργαζομένων ανήλθαν σε 61,8 δισ. δολάρια, ενώ από το 1998 έως το 2006, που είναι και το κρίσιμο για την ελληνική Δικαιοσύνη διάστημα, η J&J αποκόμισε κέρδη ύψους 24.528.072 δολαρίων από τις πωλήσεις που βασίζονταν στο σύστημα δωροδοκιών που είχε εγκαθιδρυθεί…

Από την έρευνα που ακολούθησε στην Ελλάδα, κυρίως από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα είδη ήταν ήδη υπερκοστολογημένα κατά 35%, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο (τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά οι φορολογούμενοι), να ζημιώνονται με εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι που συμμετείχαν στον κύκλο της μίζας να πλουτίζουν με μαύρο χρήμα!

Σημαντικά στοιχεία
Μέχρι τώρα από την έρευνα του ανακριτή, αλλά και της εισαγγελέως εφετών Αννας Ζαΐρη, που διερευνούσε προκαταρκτικά έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία, που ανοίγουν τον δρόμο ακόμη και για… χειροπέδες στους εμπλεκομένους. Με σειρά στρατηγικών κινήσεων του ανακριτή, ο οποίος για τις ανάγκες της έρευνάς του έστειλε σωρεία αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό, αποκαλύφθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και ένα πολυπλόκαμο δίκτυο off shore εταιρειών, με δαιδαλώδεις κινήσεις χρημάτων, όπου φέρονταν να κατέληγαν τα χρήματα από τις μίζες, πριν φτάσουν στις τσέπες των εμπλεκομένων.

Πολλά προσδοκά η ανάκριση από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών off shore εταιρείας στη Νήσο του Μαν, η οποία φέρεται να συνδέεται με την Johnson & Johnson! Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, σημαντικά στοιχεία έχουν προκύψει από την άρση απορρήτου σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την ξένη πολυεθνική Johnson and Johnson.

Σημαντικό υλικό στη διερεύνηση της υπόθεσης προσέφεραν τα έγγραφα που εστάλησαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου μεταξύ άλλων γινόταν εκτενής αναφορά σε Ελληνα αντιπρόσωπο, που είχε προσληφθεί από την DPI το 1997 και ήταν «πολύ αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην ελληνική ορθοπεδική βιομηχανία, που διατηρούσε μακρόχρονους δεσμούς με την κοινότητα των χειρουργών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Δικαιοσύνης, ο ίδιος άνθρωπος έστησε άμεσα (τον Οκτώβριο του 1997) εταιρεία – μαϊμού με έδρα τη Νήσο του Μαν, όπου η DPI κατέθετε προμήθεια ύψους 25% για οτιδήποτε αγόραζε η εταιρεία του Ελληνα αντιπροσώπου. Η DPI «φούσκωνε» τις τιμές χρέωσης του Ελληνα αντιπροσώπου και στη συνέχεια πλήρωνε αυτή την «προμήθεια» μέσω εταιρείας στη νήσο Μαν, ενώ χρησιμοποιούσε τις προμήθειες (οι οποίες αυξήθηκαν σε 35% το 1998) για να δωροδοκεί τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, στη δικογραφία περιέχεται ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της Johnson and Johnson, οι οποίοι μετά την εξαγορά της DPI φέρονται να ανησυχούν για την ολοένα και πιο πιθανή αποκάλυψη του σκανδάλου και ενώ συζητούσαν το ενδεχόμενο της διακοπής της συνεργασίας με τον Ελληνα αντιπρόσωπο, παράλληλα παραδέχονταν ότι κινδύνευαν έτσι να χάσουν έως και τον μισό ετήσιο τζίρο τους, δηλαδή περίπου 4 εκατ. δολάρια, εξέλιξη που έσπευδαν να χαρακτηρίσουν ως «απολύτως μη αποδεκτή».

Στον ανακριτή κ. Γεωργουλέα έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 15 μάρτυρες, οι οποίοι έδωσαν σημαντικά στοιχεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Αξιοσημείωτη η μαρτυρία ενός εξ αυτών, που σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να καταθέτει ότι γιατρός είχε φτάσει στο σημείο να αρνείται να χειρουργήσει, εάν δεν εισέπραττε προκαταβολικά μίζα 20% για να χρησιμοποιήσει στην επέμβαση τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά υλικά, φάρμακα κ.λπ.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιέχονται, μεταξύ άλλων, 4 με 5 πολυσέλιδα πορίσματα του ΣΔΟΕ, με ονόματα γιατρών και άλλων εμπλεκομένων, καθώς και στοιχεία – φωτιά, που αφορούν τα συμπεράσματα από τις έρευνες των επιθεωρητών Υγείας, οι οποίοι πραγματοποίησαν εφόδους σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και ιατρεία.

Μέσω θυρίδας
Με συνταγές μαφίας μοίραζαν τις πληρωμές

Τακτικές που χρησιμοποιεί η… Μαφία εφάρμοζε το κύκλωμα της μίζας των ορθοπεδικών ειδών, για τη μεταφορά των χρημάτων σε γιατρούς.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, χρησιμοποιούσαν τραπεζικές θυρίδες, όπου τοποθετούντο τα χρήματα από τις μίζες, που προορίζονταν για γιατρούς και άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Johnson and Johnson.

Κατά τις ίδιες πηγές, ένα με δύο πρόσωπα σε ρόλο… ταμία είχαν κλειδιά της θυρίδας, εισέπρατταν τα χρήματα και στη συνέχεια τα μοίραζαν στους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διαφθοράς κ. Γεωργουλέας, εκτός από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, προχώρησε και στο άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων, που φέρονται ότι χρησιμοποιούντο στη διαδρομή της μίζας.

Οι «χρυσές προμήθειες», που δόθηκαν υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι γιατροί και όλοι όσοι εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο κύκλωμα να προτιμούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά εμφυτεύματα της Johnson & Johnson ή της θυγατρικής της, DePuy International (τεχνητά γόνατα, ισχία κλπ.), καθώς και άλλα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία για τουλάχιστον εννέα γιατρούς, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν σύντομα σε απολογία από τον ανακριτή.

Ωστόσο ελέγχονται και άλλοι…

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.