Ακόμα και όταν το καλοσκεφτείτε, μπορεί να μην σας κάνει καμία αίσθηση και καμία διαφορά από ποιο μέρος του πλανήτη προέρχονται οι κόκκοι του καφέ που έχετε στο σπίτι σας, αλλά όπως συμβαίνει με το κρασί και με πολλά από τα προϊόντα της γης, έχει σημασία και κάνει μεγάλη διαφορά το έδαφος που αναπτύχθηκε το φυτό, το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες στις οποίες καρποφόρησε και η φροντίδα που του παρείχαν οι ντόπιοι παραγωγοί.

Η οξύτητα του καφέ, η γεύση και το βάθος του, δεν είναι ορολογία που δανειζόμαστε εν τάχει από την οινολογία. Είναι χαρακτηριστικά του καφέ, ακόμα και αν εμείς αλλοιώνουμε τη γεύση του με 3 κουταλιές ζάχαρη και μισή κούπα γάλα.

Επιπλέον, κάθε περιοχή που παράγει καφέ τον επεξεργάζεται διαφορετικά, κάτι που επίσης συμβάλλει στη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος. Ακολουθούν τα πέντε σημεία του κόσμου που μας προσφέρουν απλόχερα το νέκταρ της καθημερινότητας.

Κεντρική Αμερική

Οι χώρες-παραγωγοί καφέ της Κεντρικής Αμερικής είναι η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, το Εκουαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα. Οι καλλιέργειες του καφέ απλώνονται στα βουνά που εκτείνονται από το Μεξικό μέχρι τον Παναμά. Ο δε καφές που κατάγεται από αυτές τις περιοχές χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο εύρος γεύσεων εξαιτίας των διαφορετικών υψομέτρων που ξεκινούν από τη θάλασσα και φτάνουν μέχρι πολύ ψηλά.

Όσοι γνωρίζουν από καφέ όμως, συμφωνούν πως ο κεντροαμερικανικός καφές είναι ο καφές που ταιριάζει σε όλους, καθώς έχει τον κατάλληλο βαθμό οξύτητας ώστε να ισορροπεί το μέλι, την καραμέλα, τη σοκολάτα γάλακτος και τις γεύσεις του ψημένου καρυδιού. Εν ολίγοις, έχει έναν ανεπτυγμένο βαθμό γλυκύτητας, αλλά ο οξύς του χαρακτήρας φροντίζει να μη γίνεται βαρετός γευστικά.

Νότια Αμερική

Πολλοί ταυτίζουν τον καφέ της Νοτίου Αμερικής με τον Κολομβιανό καφέ, αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες. Ο βραζιλιάνικος καφές είναι γνωστός για την χαμηλή του οξύτητα, την κρεμώδη υφή του και τα ίχνη καραμέλας και σοκολάτας που εντοπίζονται στη γεύση του. Ο κολομβιανός καφές από την άλλη έχει καλή φήμη εξαιτίας του τροπικού κλίματος και των μεγάλων υψομέτρων στα οποία καλλιεργείται, ενώ η οξύτητά είναι χαμηλή μέχρι μέτρια. Άλλες χώρες που καλλιεργούν καφέ στη Νότια Αμερική είναι η Βενεζουέλα και το Περού.

Αφρική

Η Αιθιοπία είναι η πατρίδα του δέντρου Arabica και συνεπώς αυτό κάνει την αφρικανική χώρα να κρατά τα ηνία στην παραγωγή καφέ πρώτης ποιότητας. Ο καφές της Αιθιοπίας είναι δυνατός, με γεμάτη γεύση, ενώ στην ίδια γεωγραφική επικράτεια οι ποικιλίες του καφέ είναι πολλές. Η μεγάλη ποικιλία δεν οφείλεται μονάχα στο πλήθος τον δέντρων που ανθίζουν στην περιοχή, αλλά και στους διάφορους τρόπους που γίνεται η επεξεργασία του καφέ. Υπάρχει ο «φυσικός (natural)» καφές που είναι αρκετά γλυκός και θυμίζει ελαφρώς κεράσι στη γεύση και υπάρχει και ο «καθαρός (washed)» καφές, που είναι πιο ελαφρύς με άρωμα από γιασεμί ή λεμονόχορτο.

Ο καφές της Κένυας από την άλλη, είναι φρουτώδης και με οξύτητα αντίστοιχη ενός καλού κρασιού. Εκείνοι ωστόσο που προτιμούν τις πιο ήπιες γεύσεις καφέ, δεν θα εκτιμήσουν την ένταση του κενυάτικου καφέ, αλλά όσοι αγαπούν τον καφέ για την έντονη γεύση του πρωτίστως, θα τον εκτιμήσουν δεόντως. Ο καφές της Τανζανίας είναι σχετικά νέα εμφάνιση στην παγκόσμια σκηνή του καφέ, ενώ η Ουγκάντα παράγει τον διάσημο καφέ robusta.

Νοτιοανατολική Ασία

Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που παράγουν καφέ είναι το Βιετνάμ, η Παπούα-Νέα Γουινέα και η Ινδονησία. Οι ποικιλίες της Ινδονησίας έχουν από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, συγκριτικά με τους παγκόσμιους καφέδες, ενώ οι καπνιστές και γήινες ποικιλίες από τη Σουμάτρα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους φανατικό κοινό.

Στη νοτιοανατολική Ασία παράγεται το 30% του καφέ robusta, αν και οι καφέδες της ευρύτερης περιοχής δεν είναι από τους δημοφιλέστερους, καθώς είναι αρκετά δυνατοί στη γεύση, κάτι που δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους. Ωστόσο, μικρότερες χώρες όπως είναι η Παπούα-Νέα Γουινέα, βγάζουν ελαφρύτερους καφέδες, πιο γλυκούς και με λιγότερη οξύτητα, που ταιριάζουν περισσότερο στις προτιμήσεις του μέσου όρου των καταναλωτών παγκοσμίως.

Οι Η.Π.Α. και τα «νησιά»

Ακόμα και οι Η.Π.Α. έχουν τον καφέ τους που παράγεται στη Χαβάη, σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που επικρατούν και στα άλλα νησιά που καλλιεργούν καφέ, όπως είναι η Τζαμάικα, το Πουέρτο Ρίκο, τα νησιά Γκαλαπάγκος και (γιατί όχι) η Αυστραλία. Ο διασημότερος όμως, καφές όλων των νησιών είναι ο Blue Mountain από τη Τζαμάικα, ο οποίος έχει χαμηλή οξύτητα, είναι γλυκός και βελούδινος και ένας από τους δημοφιλέστερους στον κόσμο. Η χαβανέζικη ποικιλία Kona είναι επίσης, δημοφιλής εξαιτίας της βουτυρένιας αίσθησης και των πλούσιων αρωμάτων της.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.