Ο Ματ και οι… ματιασμένοι

Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην νέα αγωνιστική περίοδο πέτυχε ο Ολυμπιακός, καθώς επιβλήθηκε με 55-45 επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι που έριξε την αυλαία στην πρεμιέρα της Α1. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν την απουσία του κόσμου τους (λόγω τιμωρίας του ΣΕΦ) και έφτασαν στην πολύ σημαντική νίκη, μειώνοντας στον ένα βαθμό την διαφορά από τον Παναθηναϊκό, αφού ξεκίνησαν με -2 λόγω των επεισοδίων στον τρίτο περσινό τελικό. Πρώτος σκόρερ των νικητών ο Ματ Λοτζέσκι με 14 πόντους και 100% ευστοχία.

Ο Πρίντεζης πρόσθεσε 12 πόντους, ενώ σε άσχημη ημέρα βρέθηκε ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης. Για τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Διαμαντίδης σημείωσε 16 πόντους. Θετικά δείγματα άφησαν οι ψηλοί των «ερυθρόλευκων», κυρίως ο Ντάνστον, με τους Λάσμε, Γκιστ να μένουν σε «χαμηλές πτήσεις» για τους φιλοξενούμενους.

Πιεστικές και αποτελεσματικές άμυνες, αλλά επιθετική αστοχία χαρακτήρισε το παιχνίδι και των δύο «αιωνίων» στην πρώτη περίοδο. Το +4 ήταν η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Παναθηναϊκού, 9-13, ενώ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε μέχρι και με 3 πόντους, 16-13, σκορ 1ης περιόδου.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης με δύο τρίποντα ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του Πειραιά, ενώ 5 πόντους πρόσθεσε ο Πρίντεζης. Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε μεγαλύτερη πολυφωνία στο σκοράρισμα (είχε όμως 5/17 σουτ εντός πεδιάς στο 10΄), τα έβρισκε όμως… σκούρα στους ψηλούς, είτε από τον Σίμονς που ξεκίνησε βασικός, είτε από τον Ντάνστον που τον αντικατέστησε.

Με τρίποντο του Ματ Λοτζέσκι ξεκίνησε η 2η περίοδος, 19-13 και μετά από μία βολή του Ούκιτς (μπήκε στο δεύτερο δεκάλεπτο) για να εξαπολύσει νέα τρίποντη βόμβα ο Περπέρογλου, 22-14, με την οποία η ομάδα του Πειραιά ολοκλήρωσε επιμέρους σκορ 13-1 χωρίς τον Σπανούλη στην πεντάδα (είχε περάσει εκτός για πρώτη φορά 1.28 πριν το τέλος της 1ης περιόδου).

Ο Μαυροκεφαλίδης με δύο διαδοχικά καλάθια και πέντε πόντοι του Διαμαντίδη χάρισαν στον Παναθηναϊκό το προβάδισμα, 22-23 (σερί 0-9), βελτίωση που προήλθε από την υπεροχή στα ριμπάουντ και τα πολλά φάουλ του Ολυμπιακού στη 2η περίοδο. Ντάνστον και Λοτζέσκι πέρασαν αντί Νπέγκιτς και Περπέρογλου, με το Βέλγο να πετυχαίνει άμεσα γκολ φάουλ, να ευστοχεί και στη βολή, 27-25.

Μετά το 27-27 από τον Διαμαντίδη, με τον Λοτζέσκι… ακόμη και να κατεβάζει και την μπάλα εκτός από το να μαρκάρει διαρκώς τον αρκετά κοντύτερό του Ούκιτς, ο Ολυμπιακός πήγε στη γραμμή του φάουλ, 2,4΄΄ πριν το ημίχρονο, 29-27, χάρη στην ευστοχία του νεοαποκτηθέντα Βέλγου των «ερυθρόλευκων».

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν το κεντρικό πρόσωπο από πλευράς γηπεδούχων, με την έναρξη της 3ης περιόδου. Ο διεθνής φόργουορντ σημείωσε τους 7 πρώτους πόντους της ομάδας του, 36-31. Παππάς και Φώτσης ήταν οι σκόρερ για τους «πράσινους», με τον ηλεκτρονικό πίνακα να δείχνει το συγκεκριμένο σκορ για 4 λεπτά, αφού οι δύο ομάδες συναγωνίζονταν η μία την άλλη στην αστοχία. Ο Ματ Λοτζέσκι με δύο διαδοχικά καλάθια έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα με +9 στον Ολυμπιακό (40-31) έχοντας πετύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή 14 πόντους με 100% ευστοχία (5/5 βολές, 3/3 δίποντα και 1/1 τρίποντα).

Οι «πράσινοι» μείωσαν με τρίποντο του Μάικ Μπράμος, 40-34, ο Σλούκας για το 42-34, με τον Διαμαντίδη να ευστοχεί σε δύο βολές, πριν διαμορφώσει το σκορ 3ης περιόδου ο Σλούκας, 46-34. Ο Παναθηναϊκός μείωσε, 46-41, με λύσεις από Μαυροκεφαλίδη (7 ριμπάουντ μέχρι εκείνη τη στιγμή) και Διαμαντίδη (τρίποντο). Ο Μπαρτζώκας υποχρεώθηκε να ρίξει τον Μάντζαρη στη θέση του Περπέρογλου που είχε μαζέψει 8 ριμπάουντ πριν καθίσει στον πάγκο για να παίξει με τρεις κοντούς (Σπανούλη, Μάντζαρη, Σλούκα).

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τρέξει (κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι τότε) στην τελική ευθεία πλέον και με τη διαφορά στο +5, 4.30 πριν τη λήξη. Για τον Παναθηναϊκό οι Διαμαντίδης, Ούκιτς και Ματσιούλις στην περιφέρεια, με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού να ξεκολλά την ομάδα του στο σκοράρισμα, 46-43. Ο Σλούκας απάντησε άμεσα, 48-43 και ήταν με δικό του τρίποντο που οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με +8, 51-43, με εναπομείναντα χρόνο 3.17΄΄.

Η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ της ομάδας του Πειραιά, όταν ο Μπρεντ Πέτγουεϊ ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο μετά από 6 προσπάθειές του, 54-45, 1 λεπτό πριν το τέλος. Το +10, 55-45, που ήταν και η μεγαλύτερη τιμή της διαφοράς στο ντέρμπι «αιωνίων» της πρεμιέρας διαμόρφωσε με 1/2 βολές ο Βαγγέλης Μάντζαρης, στην αγωνιστική επιστροφή του σε επίσημο αγώνα στην Α1 (είχε προηγηθεί η παρουσία του στους δύο αγώνες του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας).

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 29-27, 44-36, 55-45
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Γκόντας, Παναγιώτου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας):
Πέτγουεϊ 3 (1), Ντάνστον 3, Σπανούλης 2, Περπέρογλου 3 (1), Σλούκας 9 (1), Σίμονς 2, Λοτζέσκι 14 (1), Πρίντεζης 12 (2), Μπέγκιτς, Μάντζαρης 7 (2)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης):
Μπράμος 3 (1), Κάρι 2, Μπατίστ 5, Φώτσης 5 (1), Ούκιτς 1, Λάσμε 2, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 16 (2), Γκιστ, Παππάς 6, Ματσιούλις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.