Τον επόμενο μήνα ξεκινά ο διαγωνισμός για το rural broadband

«Πράσινο φως» για ευρυζωνικές υποδομές σε απομακρυσμένες περιοχές«Πράσινο φως» έδωσε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 η Διυπουργική Επιτροπή για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο πολυαναμενόμενο έργο  «Rural Broadband», το οποίο υπόσχεται τη μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών και των αστικών κέντρων της χώρας.

«Το έργο της “ευρυζωνικής κάλυψης” απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας. Είναι ύψους 160 εκατ. ευρώ με κάλυψη από το ΕΣΠΑ ως προς την κατασκευή και με συμμετοχή πια όσων συμβληθούν με το Δημόσιο στη φάση της λειτουργίας. Δεν μας ενδιαφέρει το έργο αυτό μόνο να κατασκευαστεί, αλλά και να λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου. Το έργο αυτό τροποποιήθηκε με βάση τις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση, αλλά και με βάση παρατηρήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές και θα καλύπτει περίπου 5.500 οικισμούς και 600.000 κατοίκους. Η διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης θα είναι 17 έτη, εκ των οποίων τα δύο για την ανάπτυξη των υποδομών και τα 15 για την εκμετάλλευσή τους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 161 εκατ. ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από κοινοτικούς πόρους.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), η οποία θα ξεκινήσει τον διαγωνισμό τον Νοέμβριο. Το έργο ΣΔΙΤ θα έχει την μορφή του «ΒΟΤ» («Build, Operate, Transfer»). Σύμφωνα με την ΚτΠ, ιδιωτικοί φορείς θα αναλάβουν την ανάπτυξη και τη διαχείριση των Αγροτικών Ευρυζωνικών Δικτύων σε τρεις γεωγραφικές ενότητες.

– Η πρώτη αποτελείται από τις περιφέρειες της Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και τμήμα της Ηπείρου.

– Στη δεύτερη εντάσσονται οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς (πλην Βοιωτίας), Κυκλάδων και κομμάτι των Ιονίων.

– Στην τρίτη ανήκουν τα Ιόνια Νησιά, η Βοιωτία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Με τη λήξη της σύμπραξης τα δίκτυα και τα περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης θα περιέλθουν στο Δημόσιο ή όπου αλλού αυτό αποφασίσει.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.