Στο χορό από Τρίτη με 3μερη απεργία και τα νοσοκομεία

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε"Απεργιακό ταμείο για τη στήριξη της κλιμάκωσης του αγώνα των καθηγητών ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα συστήνει η ΟΛΜΕ. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο τη Δευτέρα δίνουν ορμή για τη συνέχεια, καθώς μια σειρά κλάδοι βγαίνουν στο προσκήνιο συντονισμένα (νοσοκομεία, δήμοι), ξεσηκώνοντας τη συμπαράσταση.

Στο απεργιακό ταμείο θα συμβάλλει κεντρικά η ΟΛΜΕ με ένα μεγάλο ποσό από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ενώ θα εκδοθούν κουπόνια των 1€, 2 € και 5 € που θα διακινηθούν μέσω των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ.

Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά τον αγώνα των εκπαιδευτικών μπορούν να καταθέτουν απευθείας στο λογαριασμό 114-00-2002-005457 της ALPHA BANK.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν εξαγγείλει πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκη η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 90%. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν εκτός από καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια, δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε"

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου “Ε”

Με σύνθημα “Και μια και δυο και δέκα εβδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 3000”, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, γέμισαν τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Κλειστές ήταν οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου, αλλά και οι Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει στάση εργασίας, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία και ΟΑΕΔ που διαμαρτύρονται επίσης για το μέτρο της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις.

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κόρινθο, Κρήτη, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ξάνθη, Λαμία.

Τουλάχιστον 7-8 χιλιάδες καθηγητές και καθηγήτριες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη υπό καταρρακτώδη βροχή. Μαζί τους και οι δάσκαλοι, οι σχολικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, πολλοί μαθητές και φοιτητές. Με το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη, ενώθηκαν και οι απεργοί των ασφαλιστικών ταμείων. Πριν από λίγο ξεκίνησε η πορεία, που θα καταλήξει έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Την Τρίτη υπάρχουν μια σειρά τοπικές εκδηλώσεις των ΕΛΜΕ. Στον Πειραιά για παράδειγμα η τοπική ΕΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση 11:30 στην πλατεία Κοραή. “Η σχολική χρονιά με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Παλεύουμε να σώσουμε τα σχολεία. Στον Πειραιά η πρώτη μέρα της απεργίας είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή σε γυμνάσια και λύκεια, φτάνοντας το 95%, χάρη και στις απεργιακές περιφρουρήσεις στα σχολεία”, είπαν στο enet.gr απεργοί καθηγητές.

Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου

Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου

Την Τετάρτη και Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία, ενώνοντας όλους τους κλάδους του δημοσίου

Τριήμερη απεργία ξεκινούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία από την Τρίτη 17/9. Στην 48ωρη της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η ΓΣΕΕ με στάση εργασίας, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

Στο μέτωπο της απεργίας τω εκπαιδευτικών οι  προσδοκίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για μικρή συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών διαψεύτηκαν τη Δευτέρα.

Από το Σαββατοκύριακο υπήρξε προσπάθεια να διαρρεύσει “πληροφορίες” για ποσοστά συμμετοχής μεταξύ 30%-40% ακόμα και 10%-20%.

Η απεργιακή κινητοποίηση με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες που ξεκίνησε τη Δευτέρα είχε συμμετοχή 90% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ και 75% σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αναφέρει:

 

“Με αποφασιστικότητα και πείσμα ξεκίνησε η απεργία στη Β/βάθμια εκπ/ση. Η συμμετοχή των συναδέλφων ξεπέρασε το 90% πανελλαδικά. Εκατοντάδες σχολεία ανάμεσα σε αυτά και όλα σχεδόν τα Επαγγελματικά συμμετείχαν σε ποσοστό 100%. Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς καθηγητές και καθηγήτριες γιατί με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έδωσαν την πιο βροντερή και αποστομωτική απάντηση στο Υπ. Παιδείας και την Κυβέρνηση που δήθεν, ενδιαφέρονταν για τη μαζικότητα των Γεν. Συνελεύσεων των εκπαιδευτικών τις προηγούμενες μέρες.Η Κυβέρνηση έχει τώρα μια μοναδική επιλογή: Να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα της απεργίας μας. Διαφορετικά, θα συνεχίσει να βλέπει χιλιάδες απεργούς, όχι μόνον εκπαιδευτικούς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό που επέδειξε ενάντια στους απολυμένους σχολικούς φύλακες και την επίθεση με ΜΑΤ και χημικά.

Καταγγέλλουμε την παρέμβαση της αστυνομίας που επιχείρησε να συγκεντρώσει στοιχεία των απεργών καθηγητών όπως έγινε στο Καρπενήσι και την Κύμη. Καταγγέλλουμε τις πιέσεις της διοίκησης προς τους απεργούς Δ/ντές σχολικών μονάδων να συμπληρώσουν στοιχεία στο Survey.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, τις ΕΛΜΕ, τις απεργιακές επιτροπές να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε και η αυριανή μέρα να έχει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία.

Καλούμε τους συναδέλφους μας, που είδαν με επιφύλαξη την κινητοποίησή μας να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για συντονισμό όλων των εργαζόμενων, των συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της εκπαιδευτικής κοινότητας, για να ανατραπεί η πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ”.

 enet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.