Ο κροίσος από την Αργεντινή που αγοράζει ακίνητα στην Ελλάδα
Ενας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αργεντινής, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και πρώην συνέταιρος του Τζορτζ Σόρος σε εταιρεία real estate, είναι ο πρώτος μεγάλος επενδυτής σε ακίνητα στην Ελλάδα μέσα στην κρίση.

Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι πριν από το 2006 το κτίριο – φιλέτο που στεγάζει τα γραφεία της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, για την εξαγορά του οποίου η Grupo Dolphin/Pampa Energia κατέβαλε 10,3 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να είχε πουληθεί ακόμη και στην τριπλάσια τιμή.

Η κίνηση του Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, προέδρου της Pampa Energia, του αργεντίνικου κολοσσού στον χώρο της ενέργειας, να αγοράσει ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας προοιωνίζεται και νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που διαθέτει fund ακινήτων ψάχνει σε όλη την Ελλάδα για κτίρια σε χαμηλές τιμές, τα οποία, ωστόσο, να είναι μισθωμένα, δηλαδή να αποτελέσουν καλά assets για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θέλει να φτιάξει στη χώρα μας ο κ. Μιντλίν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι επικεφαλής της Grupo Dolphin/Pampa Energia έδωσαν τα χέρια με τη μεγάλη γαλλική τράπεζα BNP Paribas για την εξαγορά, έναντι 10,3 εκατ. ευρώ, των κτιρίων γραφείων που διέθεταν οι Γάλλοι στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία.

Το deal, που έκλεισε με άκρα μυστικότητα, είναι ίσως το μοναδικό τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, καθώς η αγορά επαγγελματικών ακινήτων δεν προσελκύει όπως παλιά επενδύσεις. Πρόκειται, δε, για μια πολύ σημαντική κίνηση από έναν ισχυρό «παίκτη», την αργεντίνικη εταιρεία, η οποία έχει πολύ πλούσιους μετόχους.

Το ακίνητο που πουλήθηκε στους Αργεντινούς έχει μετρηθεί σε 6.000 τ.μ., αλλά αν αφαιρεθούν ράμπες και ημιυπαίθριοι ο καθαρός χώρος που μένει είναι γύρω στα 5.000 τετραγωνικά.

Σε τιμή ευκαιρίας
Το τίμημα της συμφωνίας -10,3 εκατ. ευρώ- θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από μερικά χρόνια. Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι πριν από το 2006 το ίδιο κτίριο θα μπορούσε να είχε πουληθεί ακόμη και στην τριπλάσια τιμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ακίνητο «φιλέτο» στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στο μετρό και με υψηλή προβολή.

Το γεγονός ότι δόθηκαν 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ πριν από μερικά χρόνια τα γραφεία στην ίδια περιοχή πωλούνταν ακόμη και πάνω από 4.000 ευρώ/τ.μ., δείχνει ότι οι Αργεντινοί έκαναν μια πολύ καλή συμφωνία.

Ωστόσο, και για την BNP Paribas θεωρείται καλό deal, αφού η τράπεζα δεν ήθελε τόσο μεγάλο κτίριο για να στεγαστεί, ενώ θα ήταν αδύνατο αυτήν τη στιγμή να βρεθεί μισθωτής. Το ίδιο πρόβλημα θα συναντήσει και ο νέος ιδιοκτήτης, αφού δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήσεις που να ζητούν τόσο μεγάλα γραφεία, ενώ τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει στην περιοχή του κέντρου κοντά στα 20 ευρώ/τ.μ., όταν πριν από μερικά χρόνια ήταν πάνω από 35 ευρώ/τ.μ.

Την πώληση του ακινήτου είχε αναλάβει από πέρυσι η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός & Συνεργάτες, η οποία, ούτως ή άλλως, συνεργάζεται για την Ελλάδα με το τμήμα real estate του ομίλου BNP Paribas.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Pampa Energia δεν θα σταματήσει να επενδύει στην ελληνική αγορά ακινήτων, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει κινήσεις και στον χώρο της ενέργειας, καθώς είναι leader στη χώρα της στον εν λόγω τομέα.

Ο όμιλος από την Αργεντινή δεν είναι άγνωστος στην Ελλάδα, καθώς πρόσφατα πήρε μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Ελληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της Αργεντινής συστάθηκε το 1945 με την επωνυμία Frigorifico La Pampa SA. Μέχρι το 2003 οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες περιορίζονταν στον χώρο του real estate, ενώ το 2005 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Grupo Dolphin, έναν επενδυτικό όμιλο που τη χρησιμοποίησε ως «όχημα» για τις επενδύσεις της στην Αργεντινή.

Το όνομα άλλαξε πρώτος Pampa Holding SA και στη συνέχεια σε Pampa Energia SA, καθώς επικέντρωσε τις δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας.

Από το 2006 η Pampa Energia έκανε συνεχείς εξαγορές και πλέον είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πελατειακή της βάση ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια καταναλωτές.

Γκουρού των επενδύσεων και συνέταιρος του Σόρος
Ο πρόεδρος της Pampa Energia, Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αργεντινής, που πλέον επενδύει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία διαθέτει πολλά distress ακίνητα. Γεννήθηκε το 1964, ενώ από το 1991 μέχρι το 2003 ήταν μέτοχος και αντιπρόεδρος της κορυφαίας αργεντίνικης εταιρείας real estate, της IRSA. Μέσω της εταιρείας Alto Palermo SA, επίσης, είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές εμπορικών κέντρων και άλλων ακινήτων στο Μπουένος Αϊρες.

Συνέταιρος του κ. Μιντλίν στην IRSA ήταν ο γνωστός σε όλους «γκουρού» των επενδύσεων και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο είχαν αγοράσει σημαντικά ακίνητα αλλά και μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι οι Μιντλίν – Σόρος και ακόμη ένας συνέταιρος, ο Εντουάρντο Ελζστάιν, ευθύνονται για την κατάρρευση της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας ενυπόθηκων δανείων, Banco Hipotecario, της οποίας ο Μιντλίν είχε διατελέσει διευθυντής. Ο Σόρος αποχώρησε από την εταιρεία το 2001, έχοντας κερδίσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια και συμβάλλοντας στη χρεοκοπία της χώρας.

Τότε είχε μάλιστα ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα για τον Μιντλίν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω λογαριασμών της JP Morgan. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Pampa Energia, που βλέπει μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, θεωρείται «μίνι Κροίσος» και πλέον επενδύει τα χρήματά του και σε φιλανθρωπίες, καθώς διαχειρίζεται μία μη πολιτική οργάνωση με τίτλο «Fundaciοn para la Iniciativa Popular», η οποία θέλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανακούφιση των παιδιών που πεινούν στην Αργεντινή.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.