Αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις προκαλεί η «αποκάλυψη» του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκου για 85.000 δημοσίους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά

Ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι από τις 850.000 προσλήψεις που έγιναν την περίοδο 2004-2009 τουλάχιστον το 10% αυτών έγινε με πλαστά πιστοποιητικά.

Για ποιο λόγο; Προφανώς ο βασικός λόγος είναι για να πετύχουν την πρόσληψή τους οι ενδιαφερόμενοι (π.χ. με απολυτήρια Λυκείου με μεγαλύτερη βαθμολογία ή πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους).

Δεν αποκλείεται, όμως, να έπαιξε ρόλο και η επιθυμία των ενδιαφερομένων να παρουσιάσουν αυξημένα προσόντα για να αυξήσουν τις αποδοχές τους ή να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις (π.χ. με πιστοποιητικά γλωσσομάθειας ή άλλων δεξιοτήτων).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εάν ο ισχυρισμός του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών ευσταθεί, το μέσο κόστος για κάθε υπάλληλο ανέρχεται σε περίπου 17.000 ευρώ ετησίως – προ περικοπών. Πράγμα που μεταφράζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο των 85.000 υπαλλήλων!

Από πού, όμως, αντλεί τη συγκεκριμένη βεβαιότητα ο κ. Γρηγοράκος; Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, από το γεγονός ότι το ποσοστό του 10% εντοπίζεται στους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς, όπου ήδη έχει γίνει έρευνα και έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 320 άτομα να έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά (σ.σ.: εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων μιλούν ως και για 500 άτομα).

Ο ισχυρισμός, αυτός, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους – δεδομένου ότι ο κ. Γρηγοράκος βάζει στο στόχαστρο την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κ. Καραμανλή.

Εκφράζουν, δηλαδή, αφενός την απορία πώς είναι δυνατόν τέτοιες εκτιμήσεις να γίνονται κατά προσέγγιση και όχι με στοιχεία.

Αφετέρου επισημαίνουν ότι 850.000 ήταν οι εγκρίσεις για προσλήψεις μονίμων, συμβασιούχων, εποχικών, εργολάβων κτλ. τη συγκεκριμένη περίοδο. Άρα, δεν ισοδυναμούν όλες με προσλήψεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ανανέωση των ίδιων συμβάσεων ή για συμβασιούχους που εργάστηκαν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν άμεσα οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ούτως ώστε από εκεί να προκύψει μεγάλος αριθμός των 15.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του 2014 και να διασωθούν έτσι όσοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, ακόμη και το ΑΣΕΠ στα χρόνια που πέρασαν δεν μπορούσε να ελέγξει το σύνολο των πιστοποιητικών σε προσλήψεις που πραγματοποιούσαν οι φορείς του Δημοσίου – ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – κάνοντας μνεία και σε πυρκαγιά που είχε καταστρέψει μέρος των αρχείων του ΔΙΚΑΤΣΑ (νυν ΔΟΑΤΑΠ).

Η πιο τρανταχτή περίπτωση των ελέγχων των τελευταίων εβδομάδων είναι αυτή του πρώην γενικού διευθυντή της ΕΑΒ, Αθ. Χρονόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται να κατείχε πλαστό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Χρονόπουλος καθαιρέθηκε και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.