ΙΚΑ

Προθεσμία 6 μηνών, για εγγυήσεις σε όσους ρυθμίζουν οφειλές και πληρώνουν Περίοδο χάριτος έξι μηνών για να καταθέσουν εγγυήσεις και πιστοποιητικά για την οικονομική τους κατάσταση αποφάσισε να δώσει το ΙΚΑ σε όσους ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών και αρχίσουν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές συν τις δόσεις έναντι των ληξιπρόθεσμων χρεών τους από εισφορές.

Την επιμήκυνση της σχετικής προθεσμίας από τις 30 εργάσιμες ημέρες (όπως προβλεπόταν) στους έξι μήνες δίνει με νέα συμπληρωματική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες (με αριθμό 50/12-8-2013) ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος επιχειρώντας να διευκολύνει την ένταξη σε ρύθμιση οφειλών όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων και εργοδοτών.

Με βάση την εγκύκλιο «η προθεσμία των 30 εργάσιμων ημερών παρατείνεται εντός εξαμήνου, από την υποβολή της αίτησης, εφόσον καταβάλλονται ανελλιπώς τόσο οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, όσο και οι δόσεις της ρύθμισης των οφειλών».

Η αρχική εγκύκλιος όριζε ότι «ο εργοδότης υποβάλλει στο αρμόδιο υποκατάστημα – παράρτημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ της έδρας του αίτηση, η οποία πρωτοκολλείται αμέσως και του χορηγείται αντίστοιχο αποδεικτικό και πέραν της αίτησης να προσκομίσει εντός 30 εργάσιμων για τις δημόσιες υπηρεσίες ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο αρμόδιο για την έκδοση απόφασης ρύθμισης διοικητικό όργανο, ανάλογα με το ύψος της οφειλής τα προβλεπόμενα οικονομικά στοιχεία ? εγγυήσεις κ.ά.». Παράλληλα, σε περίπτωση που οφείλει φόρους -και το δηλώσει- δεν θα ζητείται φορολογική ενημερότητα και η υποβολή δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/86 (αναληθής δήλωση επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και επιφέρει την άμεση απώλεια της ρύθμισης).

Πρόταση για μείωση εισφορών και συντάξεων ΟΑΕΕ
«Παράθυρο» για την καταβολή μειωμένων εισφορών στον ΟΑΕΕ και αντίστοιχα μειωμένων συντάξεων «ανοίγει», στο μεταξύ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για 380.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν εισφορές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το «πάγωμα» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ με αντάλλαγμα την καταβολή μειωμένων τρεχουσών εισφορών και την παροχή δυνατότητας είτε εξαγοράς της διαφοράς είτε της απονομής μειωμένης σύνταξης υπογραμμίζοντας ότι με την επανεργοποίηση των 380.000 οφειλετών ο ΟΑΕΕ θα έχει αύξηση εσόδων έως και 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε, ακόμη, την αποποινικοποίηση για οφειλές αυτού του ύψους και την αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας.

Γιώργος Γάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.