Υποστηρίζουν ότι έχει οικονομικό όφελος από διαφημίσεις που πωλούνται με φόντο το δωρεάν ειδησεογραφικό περιεχόμενο

Ευρωπαίοι εκδότες Vs Google για πνευματικά δικαιώματα και ισονομία στο ΔιαδίκτυοΜε μια πρωτοφανή, για τα χρονικά του κλάδου, κίνηση αλληλεγγύης, εκατοντάδες μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι στο χώρο των εκδόσεων και του Τύπου, καθώς και οι ενώσεις τους , τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, δημιούργησαν έναν συνασπισμό με στόχο να απευθυνθούν στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια και να ζητήσουν τη λήψη μέτρων ώστε να σταματήσουν οι καταχρηστικές και μονοπωλιακές πρακτικές που χρησιμοποιεί η Google σε βάρος του Ευρωπαϊκού Τύπου.

Μιλώντας εκ μέρους των γερμανών εκδοτών , ο πρόεδρος της Ενωσης Εκδοτών Περιοδικών της Γερμανία κ. Χούμπερτ Μπούρντα, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Google δεν επανέλθει με πιό δραστικά βελτιωμένες προτάσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα κληθεί η Κομισιόν να χρησιμοποιήσει όλες τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να της ζητηθεί, άμεσα, να εφαρμόσει δίκαη και όχι διακριτική αναζήτηση με ίσα κριτήρια για όλα τα websites.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων της Γερμανίας, κ. Χέλμουτ Χάϊνεν, υπογραμμίζει ότι ως μια μίνιμου απαίτηση η Google πρέπεο να διατηρήσει όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των δικών της υπηρεσιών ακριβώς στα ίδια στάνταρτς , χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια ψαξίματος, κατάταξης και εμφάνισης.  Ακόμη, η Google δεν πρέπει να χρησιμοποιεί περιεχόμενο τρίτων για ίδιο όφελος ή των χρηστών της χωρίς να υπάρχει πρότερη συννενόηση.

Οι ευρωπαϊκές εκδοτικές ενώσεις που διαμαρτύρονται κλήθηκαν από την Κομισιόν σε ένα «market test» των προτάσεων που έκανε η Google για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, το οποίο έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη 27 Ιουνίου. Ανάλογα με το πως θα είναι το αποτέλεσμα της δοκιμής αυτής η Κομισιόν θα είναι σε θέση να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι τις προτάσεις της Google ώστε να γίνουν οι σχετικές συμφωνίες με τους εκδοτικούς ομίλους ώστε η υπόθεση να κλείσει χωρίς άλλες κυρώσεις, δηλαδή περιορισμούς ή και πρόστιμα.

Η Κομισιόν από την πλευρά της ενεργοποιήθηκε στην υπόθεση αυτή καθώς πιστεύει ότι οι πρακτικές της Google δημιουργούν δυνητική ζημιά στους καταναλωτές σε ότι αφορά την περιορισμένη δυνατότητα επιλογής, ποιότητας και καινοτομίας. Ακόμη, η Κομισιόν θεωρεί ότι η παρέμβαση είναι κρίσιμη καθώς η δεσπόζουσα θέση της Google στην αναζήτηση μέσω Internet, όπου κατέχει ποσοστό πάνω από 90%, δεν αφήνει περιθώρια εισόδου σε άλλους ανταγωνιοστές της που ανήκουν σε γειτονικές αγορές.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εκδοτών Ημερήσιων Εφημερίδων της Ισπανίας κ. Λουίς Ενρίκεθ, αναφέρει ότι οι προτάσεις της Google δεν επιλύουν τα ήδη έντονα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις αγορές του τομέα ιντερνετικής αναζήτησης. Αντίθετα, οι προτεινόμενες λύσεις δημιουργούν μάλλον μικρούς περιορισμούς στη Google, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την συμπεριφορά της, αλλά στην πράξη δεν θα υπήρχε ουσιαστικό αποτέλεσμα στη δομή της αγοράς.

Οι ευρωπαϊκές ενώσεις εκδοτών που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά της Google είναι:  Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger (BDZV), Verband Deutscher Zeitschriftenverleger (VDZ), Asociación Editores de Diarios Españoles (AEDE) and their European Associations and its respective members European Magazine Media Association (EMMA), European Newspaper Publishers’ Association (ENPA), European Publishers Council (EPC) and Online Publishers Association Europe (OPA Europe).

Ακόμη, περιλαμβάνονται οι: Aikakausmedia / Aikakauslehtien (AKM), Association luxembourgeoise des éditeurs de journaux (AL), Asociación de Revistas de Información (ARI), Czech Publishers’ Association (CPA), Federazione Italiana Editori Giornali (FIEG), Mediebedriftenes Landsforening, National Newspapers Of Ireland (NN), The Newspaper Society (NS), NDP Nieuwsmedia (NDP), Polish Chamber of Press Publishers (WP), Professional Publishers Association (PPA), Sanomalehtien Liitto (SL), Sveriges Tidskrifter (SMPA), The Swedish Media Publishers’ Association (TU), Union des Editeurs de la Presse Périodique (UPP), SCHWEIZER MEDIEN, Austrian Newspaper Association (VÖZ)

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.