Κακουργηματική απιστία για «υπόγειες» προσλήψεις στο μετρό

Στην απαγγελία της κακουργηματικής απιστίας κατά 11 μελών της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» (ΑΜΕΛ) για 220 παράνομες προσλήψεις στο διάστημα 2008-2009 προχωράει η Εισαγγελία, που καλεί ήδη τους κατηγορουμένους για απολογίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στο κατηγορητήριο οι μισές από αυτές τις προσλήψεις έγιναν σε διάστημα λίγων εβδομάδων, από τις 12 Αυγούστου 2009 ώς την 4η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με διάγγελμά του ανακοίνωσε την προκήρυξη εκλογών και πέντε ημέρες αργότερα εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Η Εισαγγελία κατηγορεί τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΕΛ ότι με τις προσλήψεις προκάλεσαν αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους της μισθοδοσίας «και ελάττωση της περιουσίας της επιχείρησης» κατά 3.781.424,96 ευρώ, «ποσό που ισούται με το υπερβάλλον σε αποδοχές του υπεραρίθμου», όπως χαρακτηρίζεται από την κατηγορούσα αρχή, προσωπικού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο νόμος 1608/50 περί «καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου» για να αξιολογηθούν ποινικά «ρουσφετολογικές προσλήψεις». Τονίζεται ακόμη:

l Για τις προσλήψεις δεν έγινε καμία πρόσκληση ή ανακοίνωση ενδιαφέροντος στον Τύπο και έτσι φαίνεται ότι οι υποψήφιοι ειδοποιήθηκαν με τρόπους που δεν προσέφεραν σε όλους τις ίδιες δυνατότητες πρόσληψης.

l Δεν έχουν αποσταλεί βιογραφικά, ενώ ορισμένα βιογραφικά έχουν σταλεί από φαξ του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενας υποψήφιος, ο Ε.Β. έστειλε (;) αντί για βιογραφικό καρτέλα με στοιχεία που τηρούνταν στο πολιτικό γραφείο πολιτικού της περιοχής του (σ.σ.: του οποίου πολιτικού ο εισαγγελέας δεν αναφέρει το όνομα αντιθέτως με το όνομα του υποψηφίου). Ο συγκεκριμένος υποψήφιος κρίθηκε ακατάλληλος για τεχνίτης, ωστόσο προσελήφθη ως υπεύθυνος σταθμών.

l Για τις συνεντεύξεις που ελήφθησαν δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Παράλληλα, υποψήφιοι, αν και «κρίθηκαν αρνητικά», προσελήφθησαν σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Αλλοι υποψήφιοι κρίθηκαν αρνητικά το 2008 και… επανήλθαν για να προσληφθούν το 2009.

Τα διαβιβαστικά σημειώματα για να γίνουν οι προσλήψεις βρίθουν «μαργαριταριών», όπως π.χ. «Οχι ηλεκτρολόγος. Οχι εμπειρία.Χειρωνακτική εργασία. Πιθανώς για αποθήκη» (πρόσληψη σε αποθήκη) ή «Δεν έχει τεχνικές ικανότητες. Να εξετασθεί για άλλη θέση. Και ο ίδιος δεν προτιμά τεχνίτης». Προσλαμβάνεται τελικώς ως πωλητής εισιτηρίων. Σε άλλο σημείο «δεν έχει ικανότητες, να εξετασθεί από άλλη επιτροπή». Προσελήφθη κι αυτός ως πωλητής εισιτηρίων. «Δεν αξιολογείται ως τεχνίτης. Κάνει μόνο για οδηγός αυτοκινήτου» – προσλαμβάνεται ως υπάλληλος αποθήκης. «Δεν έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο του ψυκτικού. Απάντησε στις μισές λογικές ερωτήσεις». Αυτός προσελήφθη ως βοηθός υπαλλήλου μισθοδοσίας…

Στην αρχή του 2013 ο αντεισαγγελέας Εφετών Σ. Λογοθέτης και η εισαγγελέας πρωτοδικών Ελένη Σίσκου αρχειοθέτησαν μέρος της δικογραφίας για μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης για το διάστημα 2004-2007, αλλά και για δύο από τα μέλη της διοίκησης για το επίμαχο διάστημα στο οποίο έγιναν οι επίμαχες προσλήψεις. Επίσης αρχειοθετούν την υπόθεση σε σχέση με δύο διευθυντές του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, καθώς «το γεγονός ότι κάποια φαξ είχαν αποσταλεί από συγκεκριμένους αριθμούς δεν αποτελεί απόδειξη συνέργειάς τους». Οι ενεργούντες την έρευνα, πάντως, επισημαίνουν ότι την τετραετία 2004-2007 έγιναν τρεις φορές λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με την περίοδο 2007-2009. Οι εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρχε κανονισμός λειτουργίας και εν γένει θεσμικό πλαίσιο για τη διενέργεια των προσλήψεων.

Στο έγγραφο της αρχειοθέτησης οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων στην «Αττικό Μετρό» δεν υπερέβαινε τον αριθμό των 1.695 ατόμων που προβλεπόταν από τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν όμως υπεράριθμες προσλήψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες κυρίως χαμηλής ειδίκευσης. Ταυτόχρονα προσελήφθησαν και υπάλληλοι μεσαίας και υψηλής ειδίκευσης, χωρίς αυτοί να προβλέπονται από τον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα το 2008 να παρουσιάσει για πρώτη φορά η «Αττικό Μετρό» έλλειμμα. Η αναλογία κόστους μισθοδοσίας προς τα συνολικά εσοδα αυξήθηκε από 48% το 2007 σε 74% (!) το 2009.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.