Σε οριακή κατάσταση η τρικομματική συνεργασία – Ολα θα κριθούν στη συνάντηση της Δευτέρας των πολιτικών αρχηγών

Σε οριακή κατάσταση η τρικομματική συνεργασία - Ολα θα κριθούν στη συνάντηση της Δευτέρας των πολιτικών αρχηγώνΣε μια κλωστή κρέμεται η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, λόγω της ριψοκίνδυνης απόφασης του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμα και αυτό των πρόωρων εκλογών, εάν δεν επέλθει συμβιβασμός στη συνάντηση, στις 6 το απ΄΄ογευμα της Δευτέρας, μεταξύ του Πρωθυπουργού και των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

Η κατάσταση είναι οριακή και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ποιο θα είναι το τοπίο καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ένταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση έχει τραυματιστεί βαρύτατα.

Η συμβιβαστική λύση και η άρση του αδιεξόδου που υπάρχει, καθίσταται αναγκαία συνθήκη άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς όλα είναι ρευστά, ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μια εξέλιξη που θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, ενώ δεν την επιθυμούν ούτε οι δανειστές.

Η χώρα, ένα χρόνο μετά τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης, είναι σε οριακό σημείο και αναδεικνύεται και πάλι, υπό διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα, ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να τινάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα πάντα στον αέρα.

Από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του για την ΕΡΤ, όπως έδειξε και με την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ενώ οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης ζητούν να αναθεωρήσει ο κ. Σαμαράς.

Κάποια στιγμή κατά τη χθεσινή ημέρα, η κατάσταση έφθασε σε οριακό σημείο, καθώς οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ζήτησαν, μετά τη συνάντηση που είχαν, να μείνει ανοικτή η ΕΡΤ στην πορεία της προς την αναδιάρθρωση, ενώ έθεσαν και το ζήτημα να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου έδειχνε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανένδοτος και κυβερνητικές πηγές έλεγαν: «Οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης συμπεριφέρονται σαν να μην έγινε ποτέ σύσκεψη την περασμένη Κυριακή».

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εννοούσαν τη μυστική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, παρουσία του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη. Η σύσκεψη που έγινε στο πατρικό σπίτι του κ. Σαμαρά διήρκεσε τρεισήμισι ώρες και αφορούσε την ΕΡΤ κατά κύριο λόγο, άρα υπήρχε πλήρη ενημέρωση των πρωθυπουργικών σχεδίων στους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι όμως διαφώνησαν.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη και το αίτημά τους, για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, όλοι ανέμεναν την αντίδραση του Πρωθυπουργού, ενώ το κλίμα είχε επιβαρυνθεί και από τη διαρροή με την αναφορά στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής.

Ο κ. Σαμαράς από το βήμα του ΕΒΕΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός και έδειξε ότι είναι ανυποχώρητος, όχι μόνο να προχωρήσει στο θέμα της ΕΡΤ, αλλά έβαλε και την ατζέντα της επόμενης μέρας. Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε ότι η κυβερνητική δραστηριότητα θα εστιαστεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις, αντίστοιχες με αυτή της ΕΡΤ.

Λίγο αργότερα όμως, από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κυριάρχησε η λογική να μην φθάσει η κατάσταση στα άκρα με υπαιτιότητα του κ. Σαμαρά, δόθηκε σήμα, ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα γίνει.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «ο πρωθυπουργός που πάντα επιδίωκε τον πολιτικό διάλογο θα επικοινωνήσει σήμερα το πρωί (σ.σ. το πρωί της Πέμπτης) τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για να κανονιστεί συνάντηση στις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Νωρίς το απόγευμα, και πριν από τη συνάντηση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, υπήρξε και διευκρίνιση από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε σκέφθηκε να δρομολογήσει τις διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μια τέτοια κίνηση είναι λογικό ότι θα οδηγούσε την κατάσταση στα άκρα και θα υπήρχαν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τέτοια σκέψη δεν υπήρχε από τον κ. Σαμαρά, αλλά όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», έγινε και εκτενής συζήτηση στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου και υπήρξαν σχετικές προτάσεις, που έμειναν όμως στο επίπεδο των εισηγήσεων.

Μια πιθανή ημέρα για τη σύσκεψη των αρχηγών, θεωρείται η προσεχή Κυριακή, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αν και μπορεί να γίνει και στην αρχή της εβδομάδας. Εξάλλου, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δεν θα συζητηθεί, με βάσει και τις τελευταίες πληροφορίες, η κοινή πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ για την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία άνοιξε ο δρόμος για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι πως θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ των τριών εταίρων και πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα, καθώς η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντικό ρήμγα και η καχυποψία κυριαρχεί.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει που θα καταλήξει αυτό το παιχνίδι δύναμης-εξουσίας των τριών κυβερνητικών εταίρων. Από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι «μη αναστρέψιμη» και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι πρόθεσή του δεν είναι οι πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης επιμένουν στο αίτημα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και θέτουν θέματα συντονισμού και λειτουργίας της κυβέρνησης και δεν μπορούν να κάνουν και εύκολα πίσω, λόγω της έντονης πίεσης από το εσωτερικό των κομμάτων τους.

Επί της ουσίας, αυτό που προβλέπεται από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αφήσει το χρόνο να κυλήσει και θα γίνουν προσπάθειες να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ενώ βρισκόμαστε στη φάση εξεύρεσης μιας λύσης που θα ικανοποιεί και τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Εξάλλου, κανείς στην παρούσα φάση δεν επιθυμεί εκλογές, τις οποίες δεν θέλουν ούτε οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ, απ’ όπου μεταδίδεται ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα.

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.