Απίστευτη είδηση από την Τουρκία

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση, ότι κατά την περίοδο των διαδηλώσεων και της βίαιης καταστολής στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, έξι αστυνομικοί αυτοκτόνησαν.

Η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα από την αγγλική έκδοση της τουρκικής Hurriyet, η οποία επικαλείται τον επικεφαλής των συνδικαλιστών της αστυνομίας, Faruk Sezer.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί έβαλαν τέλος στη ζωή τους λόγω της αυστηρής κριτικής που δέχθηκε η αστυνομία της χώρας για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις διαδηλώσεις, αλλά και στις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, υπό τις οποίες υποχρεώθηκαν να εργαστούν.

“Η βία που βλέπετε είναι, σε τελική ανάλυση, το αποτέλεσμα της βίας που υφίστανται οι αστυνομικοί. Δεν πρόκειται απλά για τη βία των διαδηλωτών εις βάρος τους, αλλά και για τις 120 ώρες συνεχόμενης δουλειάς, πολλές φορές χωρίς ψωμί και φαγητό”, δήλωσε ο Sezer.

“Το μέσα μας φλέγεται όταν βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες (με αστυνομικούς να κοιμούνται σε χώρους ακατάλληλους)”, συμπλήρωσε. “Όταν σταματήσουν οι διαδηλώσεις θα δημοσιοποιήσουμε τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη βία που δέχονται εκ των έσω οι αστυνομικοί και θα αναζητούσε τους υπαίτιους”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σε συνέχεια του γεγονότος, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απολογήθηκε μέσω Twitter για την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη αστυνομική βία.

Άλλη μια νύχτα έντασης

Το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού, για να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Άγκυρας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διέκοψαν την κυκλοφορία και αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις προσταγές των Αρχών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την πλατεία, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε από τα Άδανα (νότια) τους οπαδούς του, να δώσουν ένα “μάθημα” στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014.

“Δεν απομένουν παρά επτά μήνες, έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα με δημοκρατικά μέσα στις κάλπες” τόνισε σε ομιλία του, που μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, που πήγαν να τον επευφημήσουν στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ατμόσφαιρα πολώνεται επικίνδυνα και οδηγείται περισσότερο σε αδιέξοδο. Το μεγάλο ζήτημα είναι πώς ο Ταγίπ Ερντογάν που συγκεντρώνει την οργή των διαδηλωτών, θα ξεπεράσει την κρίση χωρίς να καταφύγει σε νέα, βίαια καταστολή. Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι διαδηλωτές θα διατηρήσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας.

Εκκλήσεις απευθύνουν διάφοροι κύκλοι για μια γεφύρωση των διαφορών και μια προσπάθεια συμβιβασμού, αλλά το ύφος του Τούρκου πρωθυπουργού σήμερα ήταν για άλλη μια φορά ανένδοτο. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική για την έκβαση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Hurriyet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.