Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας νέος άνθρωπος , μόλις 20 ετών χάθηκε τελείως απροσδόκητα. Και άδικα. Τα αίτια της ανατροπής του M 113 που στέρησε τη ζωή σ΄ ένα πεζοναύτη θα εξεταστούν όπως λέει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ άμεσα.

“Τις επόμενες ημέρες”,λένε από το επιτελείο του υπουργού. Ελπίζουμε ότι θα γίνει έτσι γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό και τα όσα λέγονται αλλά και γράφονται πρέπει να απαντηθούν. Ο πατέρας του άτυχου πεζοναύτη με πολύ αξιοπρέπεια μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τον Νίκο Ευαγγελάτο είπε μια μεγάλη αλήθεια που όλοι από χθες “σιγοψιθυρίζουμε” : “Το παιδί μου ήταν ανεκπαίδευτο”, είπε.

Και δεν είναι μόνο η εκπαίδευση.

Κανείς δεν πρέπει να “εκμεταλλευθεί” τον θάνατο ενός παιδιού για να κάνει πολιτική ή “δημοσιογραφικές αποκαλύψεις”. Η σύνδεση της χθεσινής τραγωδίας με τις δραματικές περικοπές που αλόγιστα η κυβέρνηση συνεχώς επιβάλλει στις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να αποδειχτούν με στοιχεία για να “απαγγελθεί κατηγορία”. Όμως τα πολλά μηνύματα στρατιωτικών που έφθασαν χθες μετά από την είδηση του θανάτου του νεαρού στρατιώτη δεν μπορούν να περάσουν ούτε απαρατήρητα, ούτε να μας αφήσουν αδιάφορους.

Οι στρατιωτικοί που έσπευσαν να γράψουν κάνουν λόγο για τραγικές ελλείψεις στην συντήρηση οπλικών συστημάτων και πολλοί εύχονται αυτές να μην αποδειχθούν μοιραίες. Κάποιοι έγραψαν για “κομμένη ερπύστρια” του Μ 113 που πιθανόν να οδήγησε στην τραγωδία. Όλα πρέπει να διερευνηθούν με σοβαρότητα . Και όχι μόνο για την υπόθεση του Μ 113 ,αλλά για το επίπεδο συντήρησης στις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα.

Δεν είναι νομίζουμε αναγκαίο να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν μ΄ αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Δεν είναι ανάγκη επίσης να αναφερθούμε και στο θέμα της εκπαίδευσης το οποίο εκτός από τον τραγικό πατέρα πολλοί αναγνώστες έθιξαν. Και αναφερόμαστε από την εκπαίδευση των απλών στρατιωτών έως των πιλότων μας που κάθε μέρα ρισκάρουν. Όσοι έχουν ακόμη και έμμεση σχέση με τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν καλά ότι παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις οι επιπτώσεις των περικοπών είναι πολύ σοβαρές. Και έμπειροι αξιωματικοί λένε με προβληματισμό ότι τα αποτελέσματα, τα άσχημα αποτελέσματα αυτών των αλόγιστων περικοπών θα τα πληρώνουμε σε βάθος χρόνου. Ελπίζουμε ότι θα διαψευστούν οικτρά . Το ίδιο εύχονται και οι ίδιοι αλλά οι αριθμοί και οι στατιστικές είναι αμείλικτες σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Πάνω απ΄όλα , πρώτα απ΄όλα ,πριν απ΄ όλα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι άνθρωποι. Όσα Μ 113 κι αν καταστραφούν, όσα αεροπλάνα κι αν πέσουν ,όσα οπλικά συστήματα κι αν καταστραφούν η αξία τους ούτε καν προσεγγίζει μια ανθρώπινη ζωή. Ακόμη και ψυχρά οικονομικά να το δούμε -είναι και της μόδας τώρα να ζούμε μόνο με αριθμούς- η αξία ενός στρατιωτικού που έχει εκπαιδευτεί είναι πολλαπλάσια από το σύστημα που χειρίζεται. Όπως είπε και ο Α/ΓΕΕΘΑ για άλλο λόγο βέβαια “δεν περισσεύει κανείς”. Γι΄αυτό ο ίδιος ,αλλά και η υπόλοιποι Αρχηγοί πρέπει να βάλουν φρένο σ΄ όσα παράλογα και όπως αποδεικνύεται επικίνδυνα τους ζητούν γραφειοκράτες οι οποίοι πιθανόν δεν έχουν κάνει ούτε στρατιωτική θητεία ώστε να έχουν έστω μία αίσθηση του τι σημαίνει στρατός. Αυτό είναι το καθήκον τους. Να προστατεύσουν τουλάχιστον την ζωή του προσωπικού που έχουν την τιμή να διοικούν.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα .

www.onalert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.