Έμφαση στο σχέδιο για τη ΔΕΗ

Μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2012.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η επέκταση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια και μέτρα διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά χονδρικής, ενώ στα πρατήρια προβλέπεται υποχρεωτική αναγραφή των τιμών και ποσοτήτων στις αποδείξεις λιανικής.

Για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στο κείμενο του μνημονίου επισημαίνεται η ανακοίνωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, με απόσχιση των δικτύων μεταφοράς και δημιουργία «μικρής ΔΕΗ» με την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού επαναλαμβάνεται η υποχρέωση απελευθέρωσης από την 1η Ιουλίου (με εξαίρεση τα τιμολόγια για τους ευάλωτους καταναλωτές).

Το έλλειμμα του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα καλυφθεί, μεταξύ άλλων, με σταδιακή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, για την οποία, ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει «πολιτική αντίσταση».

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα το μνημόνιο προβλέπει, με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2013, τις εξής δράσεις:

  • Μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για ίδρυση εταιριών εμπορίας.
  • Γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιριών και πρατηριούχων, με υποχρέωση αναγραφής του ύψους και της διάρκειας των εκπτώσεων στα τιμολόγια.
  • Εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών σε εταιρίες και διυλιστήρια.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις αποθήκες των εταιριών, να είναι προσβάσιμες διά θαλάσσης, σιδηροδρόμου ή να είναι συνδεδεμένες με διυλιστήριο.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις εταιρίες εμπορίας, να διακινούν τουλάχιστον δύο είδη καυσίμων.

Για τα πρατήρια καυσίμων προβλέπεται:

  • Αναγραφή της τιμής και ποσότητας πώλησης στις αποδείξεις λιανικής από τον Αύγουστο του 2013 για τα πρατήρια Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2013 για τις μεγάλες πόλεις και τον Μάρτιο του 2014 για τις λοιπές περιοχές. Δηλαδή, το θέμα συνδέεται με την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών που θα τοποθετηθούν στα πρατήρια στις αντίστοιχες προθεσμίες.
  • Κατάργηση της δυνατότητας επιβολής ελάχιστων τιμών καυσίμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.