Επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης

Έντονη κριτική εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως για εύνοια προς τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων, ασκήθηκε στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τους επερωτώντες βουλευτές, η μέθοδος αυτή προωθείται στις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις, από τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε επίσης, ότι η προώθηση των συγκεκριμένων «φαραωνικών» επενδύσεων, γίνεται με συμπράξεις γερμανικών εταιρειών με τους «εθνικούς εργολάβους» και με αδιαφανείς διαδικασίες που συνοδεύονται με καταστολή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμειναν στην εφαρμογή του μοντέλου της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, ακολουθούμενης από ανακύκλωση και κομποστοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι θεωρείται το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον και το πλέον οικονομικό.

Το αντίστοιχο μοντέλο υπέδειξε και η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία διαπίστωσε πως στην Ελλάδα, διαχρονικά καθυστερεί η περιβαλλοντική διαχείριση των σκουπιδιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οργανωμένα συμφέροντα που προωθούν την λύση της θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απέρριψε τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε πως «η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί κατ’ εξοχήν πεδίο ευθύνης και δραστηριοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ότι ο «δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, είναι άλλωστε συνταγματικά κατοχυρωμένος, και προφανώς δεν συναρτάται από τον τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας των επί μέρους εγκαταστάσεων και δράσεων».

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους διαχείρισης, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως «η ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων, δεν έγκειται στη μοναδικότητα μίας ορθής λύσης, (π.χ. μόνο η ανακύκλωση ή μόνο η ανάκτηση ενέργειας), αλλά στην συμπληρωματικότητα των δράσεων, με γνώμονα βέβαια πάντα την αειφορική διαχείριση των πόρων».

Ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Αποβλήτων, όπως επίσης και η σύνταξη του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, τα οποία θα τεθούν και σε δημόσια διαβούλευση.

«Κατά την κατασκευή των προωθούμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων, τα επόμενα δύο χρόνια υπολογίζεται να δημιουργηθούν περίπου 2600 θέσεις εργασίας – ενώ στη φάση της λειτουργίας των μονάδων, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 2500 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και 5300 θέσεις έμμεσης εργασίας στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν» είπε ο Στ.Καλαφάτης.

Από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε το επείγον της κάλυψης του ελλείμματος στην διαχείριση των απορριμμάτων και υποστήριξε πως η μετάβαση σε μεθόδους διαχείρισης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, είναι χρονοβόρος και δυσανάλογη με την μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα.

 

Ο κ. υπουργός, παρέλειψε να μας πει πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μέσα στο Μνημόνιο» σχολίασε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ). «Θεωρούμε ότι όλη η πολιτική στον τομέα αυτό, ενώ κατά τη γνώμη μας πρέπει να προχωρεί με βάση τις αρχές της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, έχει μπει στη λογική των δανειστών, υπέρ εταιρειών που δεν θα αφήσουν καν τεχνολογία και προστιθέμενη αξία στη χώρα μας» συμπλήρωσε.

«Τα μικρά έργα τοπικής εμβέλειας κομποστοποίησης που προκηρύσσονται τώρα από την κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό να τρέξουν γρήγορα, παράλληλα και με τα προγράμματα περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης που υπάρχουν στα σχολειά» παρατήρησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ).

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής συμφώνησε στην ανάγκη απόρριψης των μεθόδων καύσης – και στάθηκε ιδιαίτερα στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο που προωθείται, όπως υποστήριξε, μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.