ΓΙΑ 4 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ…

Ο Γ. Καζάκος ελέγχεται και για το δάνειο που πήρε για αγορά στρεμμάτων της βίλας Ζωγράφου. Πάνω δεξιά, το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για τον πρώην δήμαρχο Ζωγράφου Σε ένα πόρισμα-κόλαφο για τον πρώην δήμαρχο Ζωγράφου Γ. Καζάκο, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφει το «κόλπο» με 14 παράνομες προσλήψεις υπαλλήλων σε εταιρείες του δήμου όπου πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος της πόλης.

Ο Γ. Καζάκος ελέγχεται και για το δάνειο που πήρε για αγορά στρεμμάτων της βίλας Ζωγράφου. Πάνω δεξιά, το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για τον πρώην δήμαρχο Ζωγράφου

Στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Αθηνών περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα το πελατειακό σύστημα προσλήψεων που είχε ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Γ. Καζάκο, ο οποίος -όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας- διοικούσε ερήμην των συλλογικών οργάνων του δήμου.

Το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, που αποκαλύπτει το «Εθνος», προτείνει την πειθαρχική δίωξη του πρώην δημάρχου Ζωγράφου αλλά και την ποινική του παραπομπή για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και πλαστογραφία εγγράφων, με την οποία πραγματοποίησε παράνομες μετατροπές συμβάσεων υπαλλήλων και μονιμοποίησε παρανόμως 14 υπαλλήλους.

Η υπόθεση ανακινήθηκε από καταγγελίες δημοτικών συμβούλων και οι επιθεωρητές ξεκίνησαν την έρευνά από το 2005.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, τα 14 άτομα είχαν εργαστεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου ή stage στον Δήμο Ζωγράφου και εμφανίστηκαν ως διά μαγείας το 2005 ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε εταιρείες του δήμου που καταργήθηκαν.

Οι 7 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου και οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά δεν χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα μετακίνησής τους και μέχρι σήμερα διεκδικούν να μονιμοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.

Οι επιθεωρητές καταγράφουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πρώην δημάρχου Γ. Καζάκου στις παράνομες προσλήψεις, αναφέροντας ότι παρουσίασε αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων όπου ήταν και πρόεδρος, στις οποίες αναφέρεται η σύναψη σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου για τους 14 υπαλλήλους.

Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν Ενορκη Διοικητική Εξέταση και διαπίστωσαν ότι οι αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια, καθώς αυτά υπολειτουργούσαν. Οι επιθεωρητές καταγράφουν στα συμπεράσματά τους ότι τέσσερις υπάλληλοι προσελήφθησαν το 2005 με στοιχεία ταυτότητας που είχαν εκδώσει το 2007(!), ενώ την περίοδο που εμφανίζονται ότι εργάζονταν διέθεταν και κάρτα ανεργίας (!).

Πλαστογραφημένη
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, η εξουσιοδότηση με την οποία προχώρησε ο Γιάννης Καζάκος ως πρόεδρος των εταιρειών του δήμου στην κήρυξή των 14 ατόμων ως πλεοναζόντων υπαλλήλων, με την οποία νομιμοποιούνταν ως εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν δόθηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ήταν πλαστογραφημένη από τον ίδιο τον πρώην δήμαρχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δεκατέσσερα ως άνω άτομα δεν συμπεριλαμβάνονταν στις καταστάσεις προσωπικού των εταιρειών του δήμου όπου φέρονταν ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, δεν ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, δεν έλαβαν ποτέ βεβαιώσεις αποδοχών, δεν συμπεριέλαβαν στη φορολογική τους δήλωση τις «αποδοχές» τους από τις εταιρείες του δήμου και δεν είχαν εγγραφεί στον σύλλογο εργαζομένων.

Εργα και ημέρες
Το δάνειο που αναστάτωσε το… ΔΝΤ

Ο Γ. Καζάκος ελέγχεται και για μια σειρά άλλων αποφάσεων που αφορούν τη σύναψη δανείων του Δήμου Ζωγράφου επί δημαρχίας του, που έθεσαν σε κίνδυνο την καταβολή της 5ης δόσης από το ΔΝΤ προς τη χώρα τον Αύγουστο του 2011.

Ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου είχε λάβει δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την αυστριακή τράπεζα Communal, προκειμένου να αγοράσει έκταση 11 στρ. από τη βίλα της οικογένειας Ζωγράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δανειακή σύμβαση η τράπεζα δεν απαιτούσε -παραδόξως- καμία εμπράγματη εγγύηση από τον δήμο. Ο πρώην δήμαρχος δεν απέστειλε τη σύμβαση για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Βιαστικά
Τα ταμεία του δήμου έλαβαν τα ποσά του δανείου, εκ των οποίων κατέβαλαν 19,5 εκατ. ευρώ στην εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας οικογένειας κ. Αθηνά Ζωγράφου, για την οποία υπήρχαν φήμες ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Το «βιαστικό» δάνειο που έλαβε ο Δήμος Ζωγράφου επί δημαρχίας Γ. Καζάκου χτύπησε «κόκκινο» όταν η νέα διοίκηση του δήμου με επικεφαλής τον γιατρό Κ. Καλλίρη, που προέκυψε από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, εξέφρασε αδυναμία να το αποπληρώσει το 2011, λόγω της «οικονομικής τρύπας» που υπήρχε στον δήμο. Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας ύψους 25 εκατ. ευρώ και μαζί με το δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ του Δήμου Αχαρνών προκάλεσαν «συναγερμό» στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου αρνούνταν να καταβάλουν την 5η δόση στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2011.

Χρειάστηκαν η παρέμβαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να καλυφθεί το κενό των ληξιπροθέσμων και να επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ για την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΕΕΔΔ
Οι παράνομες προσλήψεις

Το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ «δείχνει» πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες που αφορούν τουλάχιστον τέσσερα κακουργήματα για τον πρώην δήμαρχο Ζωγράφου Γ. Καζάκο, καθώς διαπιστώνει ότι με την ιδιότητά του ως προέδρου των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών του δήμου «Δημοτική Συγκοινωνία» και «Δημοτικά Πάρκα»:

  • Μετέφερε στην κοινωφελή εταιρεία του δήμου επτά από τα δεκατέσσερα άτομα, τα οποία δεν είχαν εργασιακή σχέση με τις δύο αστικές εταιρείες, και άλλα επτά, τα οποία, επίσης, δεν είχαν εργασιακή σχέση με τις εταιρείες, κηρύχθηκαν πλεονάζον προσωπικό, ενώ κατηγορείται ότι πλαστογράφησε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία δεν ελήφθη ποτέ από το ανώτατο δημοτικό όργανο για εξουσιοδότησή του προκειμένου να καλύψει τυχόν κενές θέσεις στις δημοτικές εταιρείες.
  • Υπέγραψε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με τα 14 άτομα, σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας που φέρουν, ενώ αυτά τα άτομα ουδέποτε υπήρξαν υπάλληλοι των δύο εταιρειών.
  • Απέστειλε στο ΣΕΕΔΔ, το 2010, καταστάσεις μισθοδοσίας των δύο εταιρειών, στις οποίες τα 14 άτομα περιλαμβάνονται, αν και δεν μισθοδοτούνταν από αυτές, και οι οποίες δεν αποτελούν μισθοδοτικές καταστάσεις αυτών των νομικών προσώπων.
  • Κατά την ένορκη κατάθεσή του, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, έδωσε αναληθείς απαντήσεις για τα θέματα απασχόλησης των 14 ατόμων.

Η Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση Αττικής θα αναζητήσει τις πειθαρχικές ευθύνες, ενώ η Εισαγγελία Αθηνών θα διερευνήσει τα ποινικά αδικήματα τόσο για τον πρώην δήμαρχο όσο και για τη λογίστρια των δύο εταιρειών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.