Η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα ανοίγει την Παρασκευή το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα

Die Welt: «Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου»

Για πρώτη φορά, η Γερμανία αρχίζει να σκέπτεται ότι το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να έρθει πλέον σε «αναμέτρηση»: η ομόθυμη στάση της ελληνικής Βουλής αλλά και η δημοσιοποίηση από το «Βήμα της Κυριακής» και «tovima.gr» του γερμανικού εγγράφου που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη γέννηση ενός νέου προβληματισμού στη χώρα.

Στα πλαίσια αυτά, την Παρασκευή, η γερμανική εφημερίδα Die Welt άνοιξε με μεγάλο άρθρο της τη συζήτηση στη Γερμανία για τις ελληνικές διεκδικήσεις από τον Πόλεμο προς τη χώρα μας.

Η συντηρητική εφημερίδα που υποστηρίζει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ,  και θεωρείται από τις πλέον σοβαρές στη Γερμανία, καλεί τώρα, με τα νέα δεδομένα, τον υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε να τοποθετηθεί για τα χρέη προς την Ελλάδα και κάνει μάλιστα λόγο για «ηθικό κίνδυνο» που απειλεί τη Γερμανία. Το σχετικό δημοσίευμα, μεταξύ άλλων: “Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει.»

Η συζήτηση στη Βουλή με τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο «θέμα που άνοιξε, αλλά αυτή τη φορά για να κλείσει με θρίαμβο της Δικαιοσύνης», η σημειολογία της επαφής Αβραμόπουλου – Γλέζου, ο απόρρητος φάκελος που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, η απόδειξη της μη παραίτησης της Ελλάδας από τις απαιτήσεις της, την οποία έφερε την Κυριακή στη δημοσιότητα «Το Βήμα» μέσα από το σχετικό γερμανικό έγγραφο του 1967 που είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και πλήθος άλλα στοιχεία συνθέτουν το θέμα με την εφημερίδα να το θέτει στην ηθική αλλά και πραγματική του βάση και, κυρίως, σε αντίθεση με ότι έχει πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, να το συνδέει με το τρέχον ελληνικό χρέος.

Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και έδειχνε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο να ακουμπά στο μάγουλο τον κ. Μανώλη Γλέζο, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει υπε’ αριθμόν ένα εθνικό ήρωα της Ελλάδας.

Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη σχετική συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο, οπου ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει.

Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση που είναι ακόμη απόρρητες. Αλλά, όπως τονίζεται, έγιναν δημόσια δύο σημεία: Η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε μια δεκάρα αποζημίωση από τη Γερμανία για την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιουσιών υπό γερμανική κατοχή και για αναγκαστική «πίστωση» του Χίτλερ. Και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλών άρθρων της ιστοσελίδας της εφημερίδας και ότι ήδη αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 210 σχόλια. Τα περισσότερα από αυτά όμως καλούν την κυρία Μέρκελ και την κυβέρνηση να μην πληρώσουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.

Αρκετοί μάλιστα από τους σχολιαστές αμφισβητούν το ύψος της οφειλής αυτής και αναρωτιούνται αν υπήρχαν ποτέ τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα.

Μαλούχος Γεώργιος Π.

Το άρθρο της Die Welt

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.