Στα αποτελέσματα του ταξιδιού στο Κουρδιστάν αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος συμμετείχε σε επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή.

Με δηλώσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο ο Γιώργος Δακής σημείωσε ότι επρόκειτο για ένα «σημαντικό ταξίδι γνώσης», ενώ είπε ότι απηύθυνε πρόσκληση στις κουρδικές Αρχές να επισκεφτούν τη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να «πραγματοποιηθεί ένα φόρουμ και να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε: «Τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχα σε μία αντιπροσωπεία μετά από πρόσκληση του κυβερνώντος κόμματος του Κουρδιστάν του Βορείου Ιράκ, όπου πραγματικά γεννιέται ένα νέο κράτος, μέσα από ένα πολύχρονο αγώνα των Κούρδων για να αποκτήσουν την εκπροσώπησή τους ως έθνος.

Ήταν μία σημαντική αποστολή στη διάρκεια της οποίας μας δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Επίσης, γίναμε μάρτυρες γεγονότων που έχουν να κάνουν και με την παρουσία του Ελληνισμού από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και με τα αισθήματα φιλίας και σύνδεσης που έχουν με την περιοχή μας οι Κούρδοι.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μία ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο παράδεισο του πετρελαίου στον κόσμο και πιστεύω ότι κι’ εμείς ως τοπική κοινωνία μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε τόσο ως προς τις τεχνικές μας εταιρίες, όσο και σε σχέση με τα προϊόντα που παράγουμε και ορισμένα απ’ αυτά μπορούν να βρουν καλές αγορές στη περιοχή, μπορούμε να συμμετάσχουμε σ’ αυτό το «γίγνεσθαι» με όρους ισότητας, ισονομίας, φιλίας και να έχουμε αμοιβαία οφέλη.

Κάναμε συγκεκριμένες συζητήσεις, έχει υπάρξει πρόσκληση από πλευράς μου στο Επιμελητήριο και στον κυβερνήτη του Κουρδιστάν, προκειμένου να έρθουν και να έχουμε εδώ πέρα ένα φόρουμ για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για διάθεση προϊόντων που τους ενδιαφέρουν και για την ανάληψη έργων από δικές μας τεχνικές εταιρίες της Περιφέρειάς μας, στοιχείο που έχει να κάνει ευρύτερα με την ελληνική εκπροσώπηση σ’ αυτή την προσπάθεια.

Προφανώς αν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από την πλευρά των Κούρδων δεδομένου ότι έχουν μεγάλη οικονομική άνεση λόγω πετρελαίου, είναι καλοδεχούμενες αυτές οι επενδύσεις, όπως και όλες οι άλλες.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Δακής εκπροσωπούσε στην αποστολή τους περιφερειάρχες της χώρας, ενώ συμμετείχαν τέσσερις βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για οικονομική συνεργασία με την περιοχή του Κουρδιστάν. Ο περιφερειάρχης είπε ότι «το ταξίδι αυτό ήταν μία σημαντική εμπειρία για την αντιπροσωπεία».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.