Μιλά στον «Πτολεμαίο» για τις προτεραιότητες και τους στόχους του: Εύρωστη ακαδημαϊκή κοινότητα στο ΤΕΙ

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να παραμείνει ένα ισχυρό ίδρυμα, με ενεργό ρόλο στην περιοχή και στην ανάπτυξή της, δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος πρύτανης Νίκος Ασημόπουλος.

Όπως είναι γνωστό ο Ν. Ασημόπουλος, κατά τις  εκλογές της Τετάρτης , επικράτησε με σαφή διαφορά του αντιπάλου του Στέργιου Γκανάτσιου, με ψήφους 65 – 42, ενώ βρέθηκαν 6 λευκά και 1 άκυρο. Τυπικά αναλαμβάνει τα καθήκοντά του μόλις έρθει η διαπιστωτική πράξη από το υπουργείο Παιδείας. Μέχρι τότε παραμένει στη θέση του ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Χαραλαμπίδης.

Ο Ν. Ασημόπουλος ο οποίος να σημειωθεί είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του στη θέση του πρύτανη – προέδρου του ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικότερο για μένα είναι η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου καθηγητών. Η νέα θέση με φορτώνει ευθύνες και υποχρεώσεις, σε μια εποχή ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την πλευρά μου θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις, προκειμένου να ανταποκριθώ στα σημαντικά καθήκοντα».

Στα άμεσα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ένα ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Τόνισε ότι «η ακαδημαϊκή κοινότητα σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, με τεκμηριωμένες προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, πρέπει να διεκδικήσουμε τα μέγιστα για το ίδρυμά μας. Η πρόταση που διαμορφώσαμε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, με την οποία προτείνουμε να παραμείνουν 14 τμήματα από τα 18 που υπάρχουν, είναι μία τεκμηριωμένη, δίκαια και λογική πρόταση. Εκτιμούμε ότι έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο».

Ο νέος πρύτανης σημείωσε ότι «με την πρότασή μας αυτή, έχουμε στόχο να διασφαλίσουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών, ο οποίος θα εγγυάται μία εύρωστη ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσει να είναι ο βασικός πυλώνας της τεχνολογικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντας της περιοχής».

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με το Ν. Ασημόπουλο, είναι «η μεγάλη δυσχέρεια στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Πρόσθεσε ότι θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσα και από τις συνόδους των προέδρων των ΤΕΙ, είναι η αύξηση των κονδυλίων, καθώς είναι σαφές ότι τα οικονομικά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε οριακό επίπεδο και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Άλλη μία εκκρεμότητα – τόνισε ο πρύτανης – είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους προϊσταμένους των τμημάτων. Η διαδικασία αυτή έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές του έτους, αλλά δεν έγινε, επειδή καθυστέρησε η εκλογή των διοικήσεων και των πρυτάνεων, οπότε τώρα ανοίγει ο δρόμος και για τις αλλαγές των προϊσταμένων στα τμήματα. Στα αυτοδύναμα τμήματα γίνονται εκλογές για την ανάδειξη των προϊσταμένων, ενώ στα υπόλοιπα οι προϊστάμενοι ορίζονται. Η θητεία των προϊσταμένων των τμημάτων είναι διετής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η θητεία των πρυτανικών αρχών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι τετραετής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.