Η τύχη του Όσκαρ Πιστόριους για το εάν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την δίκη του ή όχι θα κριθεί σήμερα μετά την τριήμερη ακροαματική διαδικασία.

Ο 26χρονος παραολυμπιονίκης που σκότωσε την φίλη του, Ρίβα Στίνκαμπ το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου στο σπίτι του στην Πρετόρια κατηγορείται από τον εισαγγελέα για φόνο εκ προ μελέτης, την στιγμή που ο ίδιος και η νομική ομάδα που τον υποστηρίζει ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα ατύχημα καθώς την πυροβόλησε νομίζοντας ότι πρόκειται για ληστή.
Καμία ταύτιση απόψεων μεταξύ υπεράσπισης-κατηγορούσας Αρχής
Τόσο η κατηγορούσα Αρχή όσο και η υπεράσπιση του νοτιοαφρικανού ολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους συμφωνούν ότι η σύντροφός του, Ρίβα Στέενκαμπ, σκοτώθηκε τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου, μεταξύ 4 και 5 τοπική ώρα. Ομως, δεν συμφωνούν σε τίποτε άλλο. Οι μεν υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δολοφονία εκ προμελέτης, οι δε ότι ήταν ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ιδού τα σημεία στα οποία διαφέρουν:

– Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι ξύπνησε, βγήκε στο μπαλκόνι, έβαλε μέσα έναν ανεμιστήρα και έκλεισε την πόρτα. Λέει ότι πριν πέσει για ύπνο, είδε τηλεόραση ενώ η Στέενκαμπ έκανε γιόγκα.

Ο αστυνομικός Χίλτον Μπόθα (ο οποίος αποσύρθηκε από την υπόθεση επειδή τον βαρύνουν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας) λέει ότι ένας μάρτυρας είχε ακούσει καβγά από το σπίτι.

– Ο Πιστόριους λέει ότι άκουσε θόρυβο από το μπάνιο. Νόμιζε ότι ήταν κάποιος εισβολέας. Φοβήθηκε να ανάψει φως, πήρε ένα πιστόλι 9 mm που είχε κάτω από το κρεβάτι και πήγε στο μπάνιο φωνάζοντας στη Στέενκαμπ να καλέσει την αστυνομία.

Ο Μπόθα υποστηρίζει ότι ο Πιστόριους γνώριζε ότι η Στέενκαμπ ήταν στην τουαλέτα η οποία βρίσκεται σε ένα χωριστό δωματιάκι στο μπάνιο.

– Και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι έπεσαν τέσσερις πυροβολισμοί. Η Στέενκαμπ χτυπήθηκε από τρεις σφαίρες. Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι δεν φορούσε τα προσθετικά του πόδια όταν πυροβόλησε την κλειστή πόρτα της τουαλέτας.

Ο Μπόθα λέει ότι οι σφαίρες χτύπησαν το πάνω τμήμα της πόρτας με κατεύθυνση προς τα κάτω, πράγμα που δείχνει ότι ο Πιστόριους φορούσε τα προσθετικά του πόδια. Λέει επίσης ότι η Στέενκαμπ τραυματίστηκε στη δεξιά πλευρά, πράγμα που δείχνει ότι δεν καθόταν στη λεκάνη της τουαλέτας.

– Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι αφού επέστρεψε στην κρεβατοκάμαρα, συνειδητοποίησε ότι η Στέενκαμπ δεν ήταν στο κρεβάτι.

Ο Μπόθα λέει ότι η θήκη του πιστολιού βρέθηκε κάτω από το κρεβάτι στην πλευρά όπου κοιμόταν η Στέενκαμπ, πράγμα που δείχνει ότι θα ήταν αδύνατο να φθάσει το όπλο ο Πιστόριους χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι η Στέενκαμπ δεν ήταν στο κρεβάτι και ότι αυτή ήταν το άτομο που άκουγε στο μπάνιο.

– Ο Πιστόριους λέει ότι στη συνέχεια φόρεσε τα προσθετικά του πόδια, άνοιξε τα φώτα και έσπασε την πόρτα της τουαλέτας με ένα μπαστούνι του κρίκετ. Μετά κατέβασε τη Στέενκαμπ από τις σκάλες.

Σύμφωνα με τον Μπόθα, ένας μάρτυρας είδε φώτα να ανάβουν μέσα στο σπίτι αμέσως μετά τους πυροβολισμούς.
Οταν έφθασε ο Μπόθα, βρήκε τη Στέενκαμπ νεκρή στο ισόγειο, ένα μπαστούνι του κρίκετ μπροστά από τον νιπτήρα του μπάνιου και κομμάτια από την πόρτα της τουαλέτας στο πάτωμα.

– Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι τηλεφώνησε στον διαχειριστή του φυλασσόμενου συμπλέγματος κατοικιών όπου ζει καθώς και σε μια ιδιωτική υπηρεσία ασθενοφόρων.

Η αστυνομία βρήκε δύο iPhone στο μπάνιο και δυο BlackBerry στην κρεβατοκάμαρα, όμως κανένα δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να κληθεί βοήθεια. Ομως, ο δικηγόρος υπεράσπισης Μπάρι Ρου υποστηρίζει ότι υπήρχε και άλλο τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για τις κλήσεις αυτές.

– Η κύρια διαφωνία είναι αν ο Πιστόριους πυροβόλησε κατά λάθος τη Στέενκαμπ ή όχι. Λίγο μετά τη δολοφονία, η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντενίζ Μπιουκ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο δράστης πέρασε την Στέενκαμπ για διαρρήκτη. Η κατηγορούσα αρχή και η αστυνομία υποστηρίζουν ότι ο ολυμπιονίκης πυροβόλησε επίτηδες τη σύντροφό του πίσω από την πόρτα της τουαλέτας ύστερα από έναν καβγά.

Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι ξύπνησε μόλις ελάχιστα λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς, δεν υπήρξε καβγάς και δεν είχε την πρόθεση να σκοτώσει την σύντροφό του. Τονίζει ότι οι δυο τους «ήταν βαθιά ερωτευμένοι» και «τρισευτυχισμένοι».

– Σύμφωνα με τον Μπόθα, οι σφαίρες τρύπησαν υπό γωνία την πόρτα της τουαλέτας και τα τραύματα της Στέενκαμπ δείχνουν ότι δεν χρησιμοποιούσε τη λεκάνη αλλά είχε ζαρώσει σε μια γωνία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης, η κύστη της Στέενκαμπ ήταν άδεια όταν σκοτώθηκε, πράγμα που υποδηλώνει ότι όντως είχε σηκωθεί για να πάει στην τουαλέτα. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την αυτοψία, το θύμα δεν έφερε τραύματα από πάλη.

– Το ερώτημα αν ο Πιστόριους φορούσε τα προσθετικά του πόδια έχει σημασία διότι δείχνει κατά πόσον λειτούργησε εκ προμελέτης. Η κατηγορούσα Αρχή υποστηρίζει ότι ο αθλητής σηκώθηκε από το κρεβάτι, φόρεσε τα προσθετικά του πόδια, περπάτησε επτά μέτρα και πυροβόλησε τέσσερις φορές. Στην κατάθεσή του, ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι επειδή περπατούσε χωρίς τα προσθετικά του μέλη, αισθανόταν «εξαιρετικά ευάλωτος» στο «μαύρο σκοτάδι».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.