Πράσινη κούπα Μαύρη σελίδα

Σκηνικό ντροπής από την αλητεία των χουλιγκάνων, την ανευθυνότητα της Αστυνομίας και των διοικήσεων των δύο ΚΑΕ σ' έναν τελικό στον οποίο στάθηκαν στο ύψος τους μονάχα οι αθλητές: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 81-78 στο κλειστό του Ελληνικού που εκκενώθηκε από τους κάφρους μετά το 13ο λεπτόΗ πραγματική απονομή χθες στο Ελληνικό έγινε πριν ολοκληρωθεί ο τελικός του Κυπέλλου: χρυσό μετάλλιο φανατισμού, προκατάληψης και αλητείας, το οποίο μοιράστηκαν οι οπαδοί των δύο «αιωνίων», με ομόφωνη απόφαση και με τις ευλογίες της Αστυνομίας. «Ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» κατάφεραν για ακόμα μία φορά να τραυματίσουν βάναυσα το μπάσκετ, με τις πληγές να βρίσκονται βεβαίως εδώ και χρόνια ανοιχτές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Την ώρα που οι δημοσιογράφοι, για να κάνουν πέντε μέτρα στις εξέδρες πριν από το τζάμπολ, έπρεπε να έχουν στο ένα χέρι τη διαπίστευση και στο άλλο την αστυνομική τους ταυτότητα, τα καλόπαιδα στην εξέδρα επεδείκνυαν, λες και βρίσκονταν σε πασαρέλα, τον «οπλισμό» τους (κυρίως φωτοβολίδες), προτού βάλουν στο σημάδι τους αντίπαλους παίκτες και οπαδούς.

Ο έλεγχος που τους είχε γίνει στις πόρτες (μπροστά στα μάτια μας) ήταν από υποτυπώδης έως ανύπαρκτος, καθώς… «αν δεν μπουν γρήγορα στο γήπεδο, δεν θα μείνει αυτοκίνητο όρθιο στο πάρκινγκ», όπως χαρακτηριστικά εξηγούσε με πάσα φυσικότητα ένας υψηλόβαθμος της Αστυνομίας. Ηταν μόλις 900 από κάθε ομάδα, σε ένα γήπεδο 10.000 θέσεων. Ακόμα κι έτσι, τους άφησαν να επιβάλουν με ευκολία τους κανόνες τους. Είναι υπερήφανοι, άραγε, Αγγελόπουλοι και Γιαννακόπουλος για την επιλογή των ανθρώπων που πήραν στα χέρια τους τα εισιτήρια; Μήπως, πρωτίστως, οι δύο διοικήσεις πρέπει να δώσουν εξηγήσεις;

Σε μία από τις πρώτες μονομαχίες, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού σημείωσαν περιφανή νίκη: στόχευσαν με θαυμαστή ακρίβεια το κεφάλι του Κάιλ Χάινς και τον έστειλαν στα αποδυτήρια για τις πρώτες βοήθειες. Εκείνοι του Ολυμπιακού επιχείρησαν να απαντήσουν, όμως μάλλον δεν διέθεταν τόσο ικανούς ελεύθερους σκοπευτές. Για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, που αμαυρώνουν τη φήμη τους, του χρόνου «κόκκινοι» και «πράσινοι» θα φέρουν μπαζούκας για να «σκοράρουν» ακόμα και οι… τυφλοί. Υπάρχει άλλωστε κανείς να τους σταματήσει;

Επτά λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου, το σχέδιο μάχης τροποποιήθηκε. Αποφασίστηκε ότι το πυροβολικό δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει και επιστρατεύτηκαν οι κομάντος. Το παιχνίδι ακόμα παιζόταν, όταν επίλεκτες δυνάμεις των δύο ομάδων ήρθαν σε σύγκρουση στην πρώτη σειρά των επισήμων, ένα μέτρο απ’ το παρκέ!

Οπαδοί του Ολυμπιακού υποστήριζαν ότι ένας «πράσινος» τους έκανε χειρονομίες απ’ το σημείο εκείνο, όμως τι σημασία έχει; Το κλίμα μύριζε μπαρούτι από νωρίς, οπότε έλειπε μονάχα η αφορμή.

Μόλις οι δύο ομάδες πήραν άρον άρον το δρόμο για τα αποδυτήρια, με τον Μάικ Μπράμο να έχει χτυπηθεί στο χέρι, κάποιοι θέλησαν να καλύψουν το… κενό στο παρκέ, μεταφέροντας την εστία της φωτιάς στο κέντρο του γηπέδου. Ενας απ’ αυτούς μάλιστα δεν μπήκε καν στον κόπο να κρύψει το μαχαίρι (!) που κρατούσε.

Σύρραξη

Την ίδια ώρα η σύρραξη ανάμεσα στην «ερυθρόλευκη» εξέδρα και την Αστυνομία είχε ξεφύγει απ’ τα όρια. Ηταν τέτοια η σφοδρότητα των χτυπημάτων, που μερικοί οπαδοί επισκέφτηκαν το γιατρό του γηπέδου με ανοιγμένο κεφάλι.

Αδυνατώντας να πιστέψει πού είχε μπλέξει, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος έβγαλε το κινητό του και άρχισε να απαθανατίζει τις εχθροπραξίες. Λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε μαζί με τη σύζυγό του, που βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.

Στις 19.30 -κι ενώ η διακοπή είχε ξεπεράσει σε διάρκεια τα 25 λεπτά- απ’ τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι το παιχνίδι θα συνεχιζόταν μπροστά σε άδειες εξέδρες. «Αν δεν βγάλετε έξω τους αλήτες, ο τελικός δεν ξαναρχίζει», φέρεται να είπε ο διαιτητής Χρυσόστομος Σχινάς προς τους ανθρώπους της Αστυνομίας και της ΕΟΚ.

Οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο παρκέ γύρω στις 19.45, με την εξέδρα των επισήμων να είναι ακόμη γεμάτη και τις οδηγίες της Αστυνομίας να επαναλαμβάνονται χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση. Τελικώς οι διαιτητές είδαν και απόειδαν και στις 20.00 έκαναν σινιάλιο για να παιχτεί μπάσκετ.

Το ωραιότερο της υπόθεσης; Ακόμη και οι κάτοχοι προσκλήσεων που παρέμειναν στην κεντρική εξέδρα, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν άλλο επίπεδο, παραλίγο -στο πρώτο αμφισβητούμενο σφύριγμα- να μιμηθούν τους φανατικούς. Ανίατη αρρώστια…

 

Γ. ΣΥΡΙΓΟΣ – Κ. ΚΟΥΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.