Συμβιβασμός και στις περικοπές των κονδυλίων

Συμφωνία μεταξύ των 27 για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό λιτότηταςΤον πρώτο προϋπολογισμό με περικοπές δαπανών στην ιστορία της ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών. Η γραμμή της Βρετανίας και των χωρών του Βορρά για λιτότητα έγινε δεκτή αλλά διατηρήθηκαν τα κονδύλια των γεωργικών επιδοτήσεων όπως ζητούσαν η Γαλλία, ο Νότος και οι ανατολικές χώρες.

Στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ το τελικό ποσό των δεσμεύσεων για τις δαπάνες και στα 908 δισεκατομμύρια η οροφή των δαπανών, ποσά μειωμένα σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου και ακόμη περισσότερο από την αρχική πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε πάνω από ένα τρισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών ο Βαν Ρόμπεϊ μίλησε για ένα μετριασμένο προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία».

Χωρίς να υπάρχει προσχέδιο επί του οποίου θα μπορούσαν να αρχίσουν τη συζήτηση, οι 27 προσήλθαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.

Ο τελικός συμβιβασμός προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της Βρετανίας που μιλούσε σε υψηλούς τόνους για λιτότητα και σφιχτούς προϋπολογισμούς σε περιόδους λιτότητας και ύφεσης στις εθνικές οικονομίες και από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, οι χώρες του Νότου και η ανατολική Ευρώπη επιδίωκαν να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις για τη γεωργία και τις υποδομές.

Θύματα ήταν τα κονδύλια για τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες –αυτά μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ– και για λειτουργικά έξοδα, όπως στη μισθοδοσία των αξιωματούχων της ΕΕ που περικόπτονται κατά ένα δις. ευρώ.

Αντιθέτως ενισχυμένα κατά 1,5 δισ. ευρώ θα είναι κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, ικανοποιώντας τις μικρές χώρες και τη Γαλλία. Διασώθηκαν και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, όπως και το ταμείο κατά της ανεργίας των νέων, το οποίο θα επιχορηγηθεί με έξι δισ. ευρώ—πρόβλεψη που ικανοποιεί χώρες που πλήττονται από την ύφεση: την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ένα άλλο πεδίο διαπραγματεύσεων είναι οι επιστροφές όπου όλοι θα ήθελαν –και αρκετοί εξασφάλισαν– κάτι παραπάνω ή πάντως μικρότερη μείωση. Ο Ντείβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε ότι οι επιστροφές της χώρας του είναι άθικτες, τα ολλανδικά μέσα ανέφεραν ότι οι περικοπές μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Η πολύωρη διαπραγμάτευση εντός και εκτός της αίθουσας της Συνόδου Κορυφής κατέληξε σε μια νίκη στα σημεία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Η γραμμή του για λιτότητα πέρασε έναντι της θέσης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η γαλλική πλευρά συμφώνησε τελικά σε περισσότερες περικοπές από όσες θα επιθυμούσαν ίσως. Τα γαλλικά μέσα, αναφέρει ο Guardian, δεν έδειχναν ενθουσιασμένα από την επίδοση του προέδρου.

Παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες, τα εμπόδια είναι μπροστά για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού που μπορεί να αργήσει αρκετούς μήνες.

Το Ευρωκοινοβούλιο διά του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Ο προϋπολογισμός θα προκαλέσει έλλειμμα το οποίο δύσκολα θα χρηματοδοτηθεί, έλεγε, απειλώντας με βέτο. Ταυτόχρονα ευρωβουλευτές φέρονται να εκφράζουν την αντίθεση τους και απειλούν με καταψήφιση.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.