Μετατόπιση της ζήτησης στις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την Hellastat

Μείωση της κίνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντραΓια δεύτερη συνεχή χρονιά υποχώρησε το 2011 η ζήτηση των υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας.

Η οικονομική κρίση και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών προκάλεσε μείωση της κίνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μετατόπιση της ζήτησης στις δημόσιες υπηρεσίες όπου οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Hellastat στην οποία εξετάζεται η εγχώρια αγορά των διαγνωστικών κέντρων.

Ενδεικτικά, ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες υπηρεσίες το 2011 αυξήθηκε κατά 18%, ενώ οι επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας κατά 22%.

Οπως επισημαίνει η Hellastat, τον Φεβρουάριο του 2012 ο ΕΟΠΠΥ υπέγραψε σύμβαση με όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του μπορούν να πραγματοποιούν παρακλινικές εξετάσεις με την συμμετοχή ανά εξέταση να αγγίζει το 15%.

Παράλληλα, προέβη σε κατάργηση του πλαφόν που ίσχυε μέχρι σήμερα για τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούσε κάθε κέντρο.

Κύριο πρόβλημα των εταιρειών, σύμφωνα με την Hellastat, είναι η μειωμένη ρευστότητα λόγω της καθυστερημένης είσπραξης των οφειλών από τα δημόσια ταμεία και της δυσχερούς πλέον τραπεζικής χρηματοδότησης.

Χαρακτηριστικά, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα για την πενταετία 2007-2011 ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ ενώ μετά την 1/1/2012 προστέθηκαν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ως προς την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, αδυναμία εξόφλησης προμηθευτών κ.;a. Ακόμα, τα κρατικά τιμολόγια βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά και σταθερά επίπεδα για περισσότερο από μια 15ετία.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 210 επιχειρήσεων.

Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών του δείγματος το 2011 διαμορφώθηκε σε 363 εκατ. ευρώ (-3,1% από το 2010) ενώ το 70% των εταιρειών εμφάνισε μειωμένα έσοδα.

Τα κέρδη προ φόρων υπέστησαν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση η οποία έφτασε το -20,3% σε 45,42 εκατ. ευρώ ενώ η μείωση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν ηπιότερη (-6,4% σε 82 εκατ. ευρώ).

Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια λειτουργικών και προ φόρων αποτελεσμάτων μειώθηκαν σε 20,6%, και σε 11,1% αντίστοιχα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.