ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Κουίνσλαντ άνοιξε τον δρόμο για τη θεραπεία του AIDS σε 10 χρόνια από σήμερα (φωτογραφία αρχείου) Τον δρόμο για το μεγαλύτερο επίτευγμα της σύγχρονης Ιατρικής, τη θεραπεία του AIDS σε 10 χρόνια από σήμερα, ανοίγει η έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να στρέψουν τον ιό HIV εναντίον του εαυτού του, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Κουίνσλαντ ανακοίνωσε ότι τροποποίησε μια κανονική πρωτεΐνη του ιού που βοηθά στον πολλαπλασιασμό του, με αποτέλεσμα να τον σταματήσει έγκαιρα πριν εξελιχθεί στη θανατηφόρο νόσο του AIDS.

Στο πλαίσιο της ρηξικέλευθης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Human Gene Therapy», η τροποποιημένη πρωτεΐνη, που έλαβε την ονομασία Nullbasic, εισήχθη σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πετυχαίνοντας την επιβράδυνση της αναπαραγωγής του ιού έως και οκτώ με 10 φορές σε ορισμένα κύτταρα.

«Η θεραπεία είναι δυνητικά μια θεραπεία για το AIDS», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ντέιβιντ Χάριτς, διευκρινίζοντας ότι «δεν θεραπεύει τη μόλυνση από τον ιό HIV, αλλά μπορεί να τερματίσει την ασθένεια».

Ενας ασθενής που έχει προσβληθεί με τον ιό HIV θεωρείται ότι πάσχει από AIDS είτε όταν ο αριθμός των ανοσοποιητικών κυττάρων CD4 πέσει κάτω των 200 ανά μικρολίτρο αίματος είτε όταν εκδηλωθεί η παρουσία συγκεκριμένων νόσων που συσχετίζονται με την προχωρημένη λοίμωξη με HIV, όπως καρκίνος ή φυματίωση.

Οι περισσότεροι ασθενείς χωρίς θεραπεία εκδηλώνουν AIDS περίπου 10 με 15 χρόνια μετά τη μόλυνση με τον ιό HIV, όμως η θεραπεία με την πρωτεΐνη Nullbasic, εφόσον εγκριθεί, θα μπορεί να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού επ’ αόριστον, βάζοντας τέλος στη θανατηφόρο ασθένεια, σύμφωνα με τον καθηγητή Χάριτς.

Πρωτεΐνη
Μάλιστα εκτός από τα καλύτερα αποτελέσματά του, ένα και μόνο φάρμακο με βάση την πρωτεΐνη σημαίνει χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι δοκιμές σε ζώα θα ξεκινήσουν εντός του έτους, υπάρχουν προς το παρόν πολλά εμπόδια για την παρασκευή φαρμάκου και μια θεραπεία με βάση τη «Nullbasic» θα αργήσει περίπου μία δεκαετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του OHE, οι οροθετικοί παγκοσμίως αυξήθηκαν σε 34 εκατομμύρια το 2011 από 33,5 εκατομμύρια το 2010, με την πλειονότητα των κρουσμάτων (23,5 εκατ.) να εντοπίζεται στην Υποσαχάρια Αφρική.

Νέα έρευνα
Σωτήρια η άμεση θεραπεία
Η άμεση χορήγηση φαρμάκων κατά του AIDS αμέσως μετά τη διάγνωση επιβραδύνει περισσότερο την αναπαραγωγή του ιού HIV, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Σήμερα η αντιρετροϊκή θεραπεία ξεκινάει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ήδη εξασθενήσει αρκετά, όταν ο αριθμός των ανοσοποιητικών κυττάρων CD4 μειωθεί κάτω των 350 ανά μικρολίτρο αίματος, όμως τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να αναθεωρούν.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Βέμπερ του Imperial College του Λονδίνου δήλωσε ότι όσοι συμμετέχοντες στην έρευνα Spartac έλαβαν τα φάρμακα 48 ώρες μετά τη διάγνωση είχαν μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων και μικρότερη παρουσία του ιού, σε σύγκριση με όσους ξεκίνησαν 12 εβδομάδες αργότερα και όσους μετά την πτώση των CD4 σε λιγότερα των 350/μL αίματος.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.