Πώς οι οικονομικοί εισαγγελείς σκόνταψαν πάνω στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Δάκτυλο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, με απρόβλεπτες ποινικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις, ανακάλυψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι έστειλαν αμέσως τη δικογραφία στη Βουλή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Το μυστικό που έκρυβε η νέα λίστα Λαγκάρντ και αποκωδικοποιήθηκε από τους εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ήταν τρία ηλεκτρονικά αρχεία με ισάριθμα ονόματα, τα οποία δεν υπήρχαν στην πρώτη λίστα που είχε σταλεί στο ΣΔΟΕ μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, όπου την είχε διαβιβάσει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος με τη μορφή USB.

Ετσι, άρχισαν να ξετυλίγουν τον μίτο των ηλεκτρονικών αρχείων με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών τους στο ΣΔΟΕ και να ερευνούν το φορολογικό προφίλ των προσώπων που – άγνωστο πώς και γιατί – είχαν μείνει εκτός  της πρώτης λίστας Λαγκάρντ.

Συνθέτοντας τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς  σκόνταψαν επάνω στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Για τον λόγο αυτόν, συσχετίζοντας τα νέα τους ευρήματα με την πρώτη δικογραφία για τους χειρισμούς της περίφημης λίστας, έστειλαν, όπως ορίζει ο νόμος, και αυτόν τον φάκελο στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγξουν  ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην μέλους κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αντιπαραβολή του παλαιού και του νέου  αποδεικτικού υλικού διαπιστώθηκε ότι στη νεοαφιχθείσα λίστα Λαγκάρντ  υπήρχαν τρία άγνωστα για τις ελληνικές Αρχές αρχεία. Το πρώτο περιελάμβανε δύο ονόματα που διατηρούσαν κοινό λογαριασμό στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον σύμβουλο επιχειρήσεων Συμεών Σικιαρίδη  του Ιωάννη και τη δικηγόρο Ελένη Παπακωνσταντίνου, η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι θυγατέρα του αποβιώσαντος πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων της ΝΔ Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο επίμαχος λογαριασμός εμφανίζεται να ανοίχτηκε το 2005 και, όπως προκύπτει από την αναλυτική κίνηση, έως τον Φεβρουάριο του 2007 είχαν… περάσει συνολικά 1.222.335 εκατ. δολάρια.

Το δεύτερο αρχείο είχε  έναν λογαριασμό που ανήκε στον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Ρωσσώνη του Ιωάννη, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, είναι παντρεμένος με τη δεύτερη θυγατέρα του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, τη Μαρίνα, επίσης δικηγόρο. Η διαφορά είναι ότι σε αυτόν τον λογαριασμό δεν βρέθηκαν εγγραφές και κινήσεις  ποσών γιατί είναι πλέον κλειστός.

«ΤΑ ΝΕΑ»  αναζήτησαν τις Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου  τηλεφωνικά επικοινωνώντας με το δικηγορικό γραφείο που διατηρούν στο Κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διατυπώσουν τη δική τους άποψη για την υπόθεση. Ωστόσο η επικοινωνία μαζί τους δεν κατέστη δυνατή καθώς και οι δύο απουσιάζουν, όπως ενημέρωσε  συνεργάτης τους,  εκτός Ελλάδος.

Η διασταύρωση του νέου αποδεικτικού υλικού είχε μόλις ολοκληρωθεί και οι εισαγγελείς εντόπισαν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο λίστες επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις δύο εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τις Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά τους, όπως με ευκρίνεια προκύπτει, οι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν τη βεβαιότητα ότι κάποιο χέρι έσπευσε να αφαιρέσει τα κρίσιμα αρχεία όταν πλέον η λίστα είχε αφιχθεί επί ελληνικού εδάφους. Οπως προκύπτει και από το διαβιβαστικό έγγραφο που συνέταξε ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, οι γαλλικές Αρχές επισήμως διαβεβαιώνουν ότι η νέα λίστα που πρόσφατα παρέδωσαν σε κλιμάκιο που πήγε στο Παρίσι για να παραλάβει το πρωτότυπο είναι ίδια με εκείνη που έφθασε τον Μάρτιο του 2010 στο υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που έχει  παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα νόθευσης της λίστας.

Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, καθώς χρειάστηκαν μόλις έξι ημέρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα άγνωστα πρόσωπα της νέας λίστας και η καραμπόλα τελικά κατέληξε στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Η διασύνδεση των πληροφοριών που περιέχουν τα νέα αρχεία με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου δεν ήταν εύκολη με την πρώτη ανάγνωση των επίμαχων αρχείων. Χρειάστηκε η επέμβαση των προανακριτικών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο Taxisnet και μπόρεσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαμορφώσουν σαφή άποψη για το φορολογικό προφίλ των ελεγχομένων, καθώς από την αρχή δεν γνώριζαν αν πράγματι οι δύο κυρίες με το επίθετο Παπακωνσταντίνου είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον πρώην υπουργό ή αν πρόκειται για απλή συνωνυμία.

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.