Το μυστικό ήταν καλά κρυμμένο για αιώνες, κάτω από τις γάζες με τις οποίες είχαν τυλίξει το νεκρό του σώμα οι ιερείς της εποχής, λίγο πριν από την ταφή του, με τις τιμές που άρμοζαν σε έναν Φαραώ. Πριν λίγο καιρό όμως οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μπόρεσαν να ρίξουν τελικά άπλετο φως στο μυστήριο γύρω από τα πραγματικά αίτια θανάτου του Ραμσή Γ’.

Μία μαχαιριά στον λαιμό λοιπόν ήταν η αιτία που τερμάτισε τη ζωή του Φαραώ Ραμσή Γ’, σύμφωνα με τη νέα ιατροδικαστική ανάλυση που έγινε στη μούμια του, τα σημάδια της οποίας όμως δεν μπορούσαν να διακρίνουν μέχρι πρότινος οι ειδικοί, λόγω των φόβων που υπήρχαν σχετικά με το γεγονός ότι η αφαίρεση των γαζών από τη σορό του πιθανόν να προκαλούσε ζημιά στη συντήρηση της μούμιας.

Αρχαία έγγραφα, μεταξύ των οποίων και ο Κανόνας του Τορίνο, ανέφεραν ότι το 1155 π.Χ. μέλη του χαρεμιού του Ραμσή Γ’ αποπειράθηκαν να τον σκοτώσουν στο πλαίσιο πραξικοπήματος. Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές αν ο Ραμσής έχασε τελικά τη ζωή του στο πραξικόπημα αυτό ή εάν κατάφερε να επιβιώσει, έστω και βραχυπρόθεσμα. Ειδικότερα πάντως στον Κανόνα του Τορίνο αναφέρεται ότι έγιναν τέσσερις ξεχωριστές δίκες και ότι αποδόθηκαν τιμωρίες στους ενόχους της συνωμοσίας. Μεταξύ όσων τιμωρήθηκαν ήταν η μία από τις δύο γνωστές συζύγους του Φαραώ, η Τίι, και ο γιος της, πρίγκιπας Πενταβέρε, πιθανός διάδοχος του θρόνου. Σύμφωνα με τον ίδιο πάπυρο, ο Πενταβέρε, ο μόνος από τους πολλούς γιους του Ραμσή Γ’ που επαναστάτησε εναντίον του, ήταν αναμεμειγμένος στη συνωμοσία, βρέθηκε ένοχος στη δίκη και έπειτα αυτοκτόνησε.

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία όμως ο παλαιοπαθολόγος δρ Αλμπερτ Ζινκ και συνάδελφοί του στο Ινστιτούτο Μούμιας και του Ανθρώπου των Πάγων στην Ιταλία εγκαταστάθηκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν εξονυχιστικά τη μούμια του Φαραώ, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, κάνοντας χρήση αξονικών τομογράφων και τεστ DNA, να δουν ότι ο Ραμσής Γ’ έφερε κόψιμο βάθους επτά ολόκληρων εκατοστών στον λαιμό, λίγο πάνω από τον λάρυγγα. Κόψιμο που πιθανότατα έγινε με κοφτερή λεπίδα και προκάλεσε τον άμεσο θάνατό του!

Γιώργος Τραπεζιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.