Μυστηριώδη απολιθώματα που βρίσκονταν σε μουσείο ανήκουν στο αρχαιότερο είδος

Ο Αδάμ των δεινοσαύρων
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανάμεσα στα χιλιάδες ευρήματα υπάρχουν και τα απολιθώματα ενός μυστηριώδους ζώου τα οποία εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1930 κοντά σε μια αφρικανική λίμνη. Ολα αυτά τα χρόνια κανείς δεν κατάφερε να εντοπίσει την πραγματική ηλικία αυτών των απολιθωμάτων. Ομάδα ειδικών τα εξέτασε εκ νέου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανήκουν σε ένα είδος δεινοσαύρου το οποίο είναι και το αρχαιότερο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο πρώτος δεινόσαυρος;

Τα ευρήματα είχαν εντοπιστεί στη λίμνη Nyasa στη Μοζαμβίκη η οποία σήμερα ονομάζεται λίμνη Malawi. Ετσι και το ζώο ονομάστηκε Nyasasaurus parringtoni από τη λίμνη στην οποία βρέθηκε και το όνομα του παλαιολόγου Ρεξ Πάρινγκτον που είχε συλλέξει τα δείγματα. Οι ερευνητές άρχισαν πρόσφατα να μελετούν τα απολιθώματα και κλειδί στην ταυτοποίησή τους στάθηκαν παρόμοια απολιθώματα από το μουσείο Iziko στο Κέηπ Τάουν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα είδος δεινοσαύρου που ζούσε πριν από περίπου 245 εκατομμύρια έτη, δηλαδή 10-15 εκατομμύρια έτη νωρίτερα από τα παλαιότερα ευρήματα δεινοσαύρων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.Τότε στη Γη δεν υπήρχαν ακόμη οι σημερινές ήπειροι, παρά μόνο μία ενιαία ήπειρος την οποία ονομάζουμε Παγγαία. Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως Νότια Παγγαία και η οποία περιελάμβανε την Αφρική, τη Νότιο Αμερική, την Ανταρκτική και την Αυστραλία.

Ο  Nyasasaurus είχε συνολικό μήκος από την ουρά μέχρι το κεφάλι 2-3 μέτρα, ύψος ένα μέτρο και στεκόταν πιθανότατα όρθιος στα δύο του πόδια. Οι ερευνητές ανάμεσα στους οποίους ήταν και ειδικοί του βρετανικού μουσείου στο οποίο βρίσκονται τα απολιθώματα ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδέψουν στην Αφρική και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και άλλα απολιθώματα του Nyasasaurus για να αποκαλυφθούν και άλλα στοιχεία για αυτόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.