Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με πανελλαδική αναστολή εκτέλεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση…

Να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών αποφάσισε η Γενική Συνέλευση, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Και αυτό μέχρι να έρθουν τα πρώτα χρήματα και αφορούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις των φαρμακοποιών όσο και σε παλιά χρέη.

Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ, η Γενική Συνέλευση εκτίμησε τις εξελίξεις και διαπίστωσε ότι συνεχίζει η ασυνέπεια πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (φορολογία, αναδρομικό rebate κ.λπ.) επιβαρύνουν τη φαρμακευτική περίθαλψη και συμπιέζουν τη βιωσιμότητα του Ελληνικού φαρμακείου.

Βασικά αιτήματα των φαρμακοποιών είναι:

-Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ, Στήριξη Δημόσιας Υγείας.

-Αποπληρωμή συνταγών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

-Αποπληρωμή των παλαιών χρεών 2011 για ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία.

-Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για συνταγές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος

-Συμψηφισμός με Εφορία.

-Κατάργηση αναδρομικού Rebate.

-Επιβολή 2μηνης πίστωσης από Εταιρίες.

-Προώθηση θεσμικών ζητημάτων.

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. είχε ζητήσει νωρίτερα η απόφαση να είναι ομόφωνη και να ακολουθηθεί μια ενιαία αγωνιστική γραμμή, ακόμα και από αυτούς οι οποίοι δε συμμετείχαν ως τώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, “ο κ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στην σειρά των επαφών που έχουν γίνει με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κυβερνητικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε, αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δαπάνη για φάρμακα να προταχθεί από τα χρήματα της δόσης. Επίσης ποσό περίπου 2,6 δισ. να δοθεί για τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ , που έχει μεγάλη σημασία γιατί μόνο αν ο Οργανισμός χρηματοδοτηθεί θα είναι αξιόπιστος και στις πληρωμές του.

Επίσης υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθούν από το οικονομικό επιτελείο φορολογικά θέματα που αφορούν τις συστεγάσεις και μεταβιβάσεις φαρμακείων και θα προωθηθεί ο συμψηφισμός.

Ακόμη ανέφερε ότι μετά από παρέμβαση μας το θέμα των φαρμακείων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παραπέμφθηκε στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο στην κοινοτική ορολογία σημαίνει κατ΄ ουσίαν ότι η χώρα μας είναι υπόλογη. Επίσης καταγγελία παρέμβαση μας έχει γίνει και στην επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας μας για το θέμα των στρατιωτικών φαρμακείων.

“Ξέρουμε τι σημαίνει μείωση του τζίρου. Ξέρουμε τι σημαίνει μείωση του κέρδους και τι σημαίνει αδυναμία ρευστότητας. Όλοι ζούμε από το φαρμακείο μας” κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου και τόνισε ότι το μέτωπο των φαρμακοποιών πρέπει να είναι ενιαίο γιατί παρασκηνιακά τα διάφορα συμφέροντα βυσσοδομούν κατά του κλάδου”.

Στέλιος Μπαμιατζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.