Κρυφούς άσους φαίνεται ότι κρύβει το σχήμα ΕΜΜΑ DELTA που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ, αφού σε αυτό, εκτός από τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη και το «παιδί-θαύμα» του μεγάλου τσεχικού fund Jiri Smejc, προκύπτει ότι συμμετέχουν γνωστοί Ρώσοι μεγιστάνες με τεράστια οικονομική επιφάνεια και ισχυρές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «δημοκρατίας», στην κοινοπραξία EMMA DELTA εμφανίζονται με ισχυρά ποσοστά συμμετοχής ο Alexander Nesis και ο Alexander Leonidovich Mamut, εξέχοντα μέλη του μετακομμουνιστικού επιχειρηματικού κατεστημένου της Μόσχας.

Οι δύο 50άρηδες… Αλέξανδροι ανήκουν στο κλαμπ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, όπως ο Roman Abramovich και ο Dmitry Rybolovlev, με τους οποίους συνδέονται φιλικά και επιχειρηματικά.

Ο Nesis, εγγεγραμμένος στη λίστα Forbes με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια, είναι βασικός μέτοχος του ρωσικού κολοσσού παραγωγής λιπασμάτων Uralkali, καθώς και της δεύτερης σε μέγεθος ιδιωτικής ρωσικής τράπεζας Nomos Bank με συνολικά κεφαλαιακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια! Παράλληλα, με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Nomos Bank ο Nesis, μέσω του ομίλου ICT, διατηρεί πλειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρίες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, εργοστάσια επισκευής σιδηροδρομικών συρμών, ναυπηγεία και επιχειρήσεις real estate.

Δύο χρόνια μεγαλύτερος, ο Alexander Mamut, δικηγόρος και γιος δικαστικών, που διέπρεψε ως τραπεζίτης, το 2011 απέκτησε επίσης μερίδιο στον γίγαντα Uralkali, αγοράζοντας μετοχές του Dmitry Rybololvev. Tαυτόχρονα όμως, διατηρεί και τις δικές του επιχειρήσεις στον τραπεζικό τομέα, στην κινητή τηλεφωνία και στα media.

Το 2011, ο Mamut εξαγόρασε την γνωστή αλυσίδα βρετανικών βιβλιοπωλείων Waterstone, με 296 καταστήματα στη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ κι ο ίδιος περνάει αρκετό χρόνο στο Λονδίνο, όπου έχει αγοράσει σειρά πολυτελών ακινήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της λίστας Forbes, η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 2,1 δισ. Δολάρια.

Συμμαθητής με τον Alexander Lebedev, ο Μamut μαζί με τον Roman Αbramovich και τον Oleg Deripaska ίδρυσαν το 2000 το Ινστιτούτο για τη ρωσική επιστήμη και εξακολουθούν, εκτός από τις αμιγώς επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, να ενισχύουν τομείς έρευνας καθώς και διάφορων ειδών φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Η συμμετοχή των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στο σχήμα Μελισσανίδη – Smejc για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ δεν προκύπτει ως κεραυνός εν αιθρία, αφού είναι γνωστοί οι δεσμοί του δραστήριου Τσέχου επενδυτή με το ρωσικό επιχειρηματικό στερέωμα (το PPF διατηρεί ισχυρή συμμετοχή στη Nomos Bank και σε ρωσικές εταιρίες εξορύξεων). Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνουν το έντονο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Μόσχας για επιχειρηματική επέκταση, εκτός από τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, και στην Ελλάδα, κυρίως μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο 40άρης Jiri Smejc θεωρείται πλέον ένας «παγκοσμιοποιημένος» επιχειρηματίας με διασυνδέσεις και παρουσία από το Λονδίνο έως την Ανατολική Ασία. Είναι ωστόσο τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, την οποία, όπως και πολλοί από τους Ρώσους μεγιστάνες, επιλέγει για ξεκούραση, καθώς το…κλίμα φαίνεται να του πηγαίνει καλύτερα από άλλα ευρωπαϊκά θέρετρα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.