Τιμωρούνται όσοι έχουν παιδιά και στεγαστικά

Τέλος στις φοροαπαλλαγές βάζει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που φαίνεται να τιμωρεί όσους έχουν παιδιά και στεγαστικά. Βάσει των ρυθμίσεων, διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις φόρου 10% για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, έξοδα διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το δημόσιο, τους ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, με τον τρόπο αυτό, κάθε φορολογούμενος με στεγαστικό δάνειο που κέρδιζε μέχρι φέτος 100 ευρώ εξαιτίας της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής για το 10% των τόκων του δανείου του έως 1.000 ευρώ, επιβαρύνεται με την εφαρμογή των νέων διατάξεων με έξτρα φόρο 100 ευρώ.

Ανάλογες επιβαρύνσεις προκύπτουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι το ποσό του φόρου που προκύπτει μειώνεται 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις παρακάτω δαπάνες:

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ. Επομένως η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ και μόνο εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.

Τα ποσά -άνω των 100 ευρώ- που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία.

Η νέα φορολογική κλίμακα

Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει η πρόταση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η νέα προτεινόμενη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οδηγεί σε μείωση του φόρου για ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ και σε αύξηση του φόρου για τα υψηλότερα.

Ειδικότερα προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21% για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, συντελεστής 36% για εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον.

Ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται ως εξής:

– Για εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ κατά 1.950 ευρώ
– Για εισόδημα πάνω 18.000 έως και 29.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά πενήντα ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος
– Για εισόδημα άνω των είκοσι εννέα χιλιάδων (29.000) ευρώ το ποσό μείωσης της περιορίζεται κατά εκατό ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος.

Η κλίμακα που προβλέπεται να ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει φορολογικό συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.