Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή τα μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ

Προς ιδιωτικοποίηση λιμάνια και ψηφιακό μέρισμαΔέκα περιφερειακά λιμάνια, το ψηφιακό μέρισμα και τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων πέρασαν πλέον στην αρμοδιότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), έπειτα από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β’2996/2012).

Ειδικότερα, μεταβιβάστηκαν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ οι οργανισμοί λιμένος Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας , Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας. Σημειωτέον ότι πρόκειται για παραχώρηση των ανωνύμων εταιριών που διαχειρίζονται τα λιμάνια και όχι της λιμενικής υποδομής.

Παράλληλα, η επιτροπή μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ «τα δικαιώματα του δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει από την εκχώρηση σε τρίτους» από την χρήση κι εμπορική εκμετάλλευση των ραδιοσυχνοτήτων 790−862 MHz (το λεγόμενο «Ψηφιακό Μέρισμα»), «για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Ακόμη, πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα αντίστοιχα δικαιώματα για τις ραδιοσυχνότητες, που βρίσκονται στην φασματική περιοχή μεταξύ 2.500 − 2.690 MHz «για όποιο σκοπό αυτές διατεθούν», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το ψηφιακό μέρισμα και οι ραδιοσυχνότητες μπορούν να αξιοποιηθούν στην κινητή τηλεφωνία, βελτιώνοντας την ασύρματη ευρυζωνικότητα, στην εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε φορητές συσκευές και στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, για τα περιφερειακά λιμάνια – όπως και για τις εισηγμένες ΟΛΠ και ΟΛΘ – η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρησή τους θα πρέπει να ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο (δηλαδή, η ρυθμιστική αρχή λιμένων) θα πρέπει να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2013.

Για το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας προβλέπεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Ωστόσο, εκκρεμούν διάφορα πράγματα, όπως το ξεκαθάρισμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και η αποσαφήνιση των τμημάτων του φάσματος που θα χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις.

 

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.