http://img.protothema.gr/3DAC872195BA08D66EBB90F7E1F01074.jpgΔεν έπεφτε … καρφίτσα, το απόγευμα του Σαββάτου στο Κλειστό Γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α. στην Καλογρέζα, όπου περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες και 2.000 Πόντιοι χορευτές από όλη την Ελλάδα, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους, ποντιακής και όχι μόνο καταγωγής, που παρακολούθησαν το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που με επιτυχία διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, που επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβρά, που ανέλαβε και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκαν ο Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου. Στο μουσικό μέρος, παρουσιάστηκε το έργο «Πόντος» του Πόντιου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη, που ξεσήκωσε τα πλήθη.

Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κεντρικό σύνθημα: «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.

Παναγιώτης Σαββίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.