Καταργούνται οι θέσεις προέδρου – γενικού διευθυντή και αναπληρωτή προέδρου

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετατρέπεται σε ΔΕΚΟΣτο καθεστώς των νόμων περί ΔΕΚΟ και Ανωνύμων Εταιρειών θα υπάγεται εφεξής το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), σύμφωνα με διάταξη νόμου, που περιλαμβάνεται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ενόψει της υπαγωγής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον νόμο περί ΔΕΚΟ «προκύπτει η ανάγκη εναρμόνισης της οργανικής του διάρθρωσης με τη συνήθη οργανική διάρθρωση και λειτουργία των ΔΕΚΟ», με βάση τους νόμους 3429/2005 και 2190/1920 (περί Ανωνύμων Εταιριών).

Σημειώνεται ειδικότερα ότι «τροποποιείται το θεσμικό καθεστώς του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κατεύθυνση της εναρμόνισης» με τον εν λόγω νόμο, ενώ προβλέπεται ο καθορισμός επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και θέση Διευθύνοντος Συμβούλου και Πρόεδρου ΔΣ.

Στο Δ.Σ. της εταιρείας θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη ως εκπρόσωποι του δημοσίου – συμπεριλαμβανομένων του πρόεδρου και του διευθύνοντος συμβούλου-, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) κι ενός εκπρόσωπου των εργαζομένων του φορέα.

Η διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. θα είναι τρία έτη με δυνατότητα ανανέωσης. Το Δ.Σ. θα είναι αρμόδιο για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της εταιρείας, τη διαχείριση των πόρων της, την εισήγηση προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τη δημιουργία θυγατρικών ή τη συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις, την έγκριση προϋπολογισμού, ισολογισμού κι έκθεσης διαχείρισης, την κατάρτιση και έγκριση των κανονισμών λειτουργίας και προμηθειών, καθώς και την ενημέρωση του εποπτεύοντος υπουργείου.

Τα μέλη του Δ.Σ. θα απαγορεύεται να είναι μέλη διοικήσεων ή να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλα πρακτορεία ειδήσων.

Η θέση του πρόεδρου-γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή προέδρου καταργούνται.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.