«Θετική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών

Γ. Στουρνάρας: Μετά τη Μέρκελ έρχεται και η εκταμίευση της δόσης

Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ, που φαίνεται -μετά και το χθεσινό Eurogroup- να συνέβαλε περαιτέρω στο ξεκαθάρισμα της εικόνας σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την εκταμίευση της δόσης, το αίτημα της επιμήκυνσης και την εν γένει αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος από την ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας» ειπε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη δόση ο υπουργός είπε ότι αναμένεται εντός Νοεμβρίου, ενώ σε ότι αφορά την επιμήκυνση είπε ότι βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και η εντολή του Eurogroup στην Ελλάδα είναι να διερευνήσει πού θα βρεθούν τα χρήματα που θα απαιτηθούν για αυτό.

Μπορεί η Μέρκελ να μεσολαβήσει για καλύτερη αξιολόγηση από την τρόικα; «Οι πολιτικές αποφάσεις από πολιτικούς λαμβάνονται στο τέλος» ήταν η απάντηση του ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου μετά την αναχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ, είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για μια αποτίμηση της επίσκεψης, αλλά και ενημέρωση για το τί διημείφθη στο χθεσινό (Δευτέρα) Eurogroup.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ενημέρωσαν για τα ζητήματα αυτά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας για την επίσκεψη είπε ««Θετικό, νομίζω, ήταν. Ήταν νομίζω μία θετική αποτίμηση».

«Έχετε τώρα μία καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα χρονοδιαγράμματα;» ρωτήθηκε ο υπουργός για να απαντήσει:

«Κάπως καλύτερη εικόνα. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό με μεγάλη λεπτομέρεια, ενημερώσαμε τους πολιτικούς Αρχηγούς για το τι έγινε χθες στο Eurogroup. Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».

Προσεκτική αν και αφήνει μια προσδοκία για θετική συμβολή της Μέρκελ ήταν η απάντηση του υπουργού στην ερώτηση εάν η καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί να μεσολαβήσει, έτσι ώστε να υπάρχει μία καλύτερη έκθεση από την τρόικα.

«Η κυρία Μέρκελ είπε να δούμε την έκθεση της τρόικα πρώτα. Βέβαια, οι πολιτικές αποφάσεις από πολιτικούς λαμβάνονται στο τέλος» είπε.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι πλέον βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, κάτι που γνωστοποίησε άλλωστε από το πρωί στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup.

«Την επιμήκυνση την έχουμε ζητήσει. Είναι πάνω στο τραπέζι. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση, είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα. Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά δε με την εκταμίευση της επόμενης κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσε πως το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει αυτό να συμβεί εντός Νοεμβρίου.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.