Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να στείλει τους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του χαρατσιού

Ερχεται ο Φόρος Ακινήτων του 2010

Με δύο χρόνια καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών έβαλε μπροστά τις «μηχανές» και δρομολογεί την είσπραξη των φόρων ακινήτων των προηγούμενων ετών όπως είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται η ΔΕΗ να στείλει τους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του χαρατσιού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η αποστολής περίπου 100.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση έγγαμων ζευγαριών, η ΓΓΠΣ θα στείλει ξεχωριστό εκκαθαριστικό εφόσον υπάρχει ακίνητη περιουσία που υπάγεται στον ΦΑΠ. Ο φόρος του 2010 αφορά την ακίνητη περιουσία που κατείχε ο φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2010 αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται όλα τα εντός σχεδίου πόλεως και οικισμών ακίνητα. Εξαιρούνται τα αγροτεμάχια. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει εφάπαξ ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 θα ακολουθήσει ο ΦΑΠ του 2011. Εδώ ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να ανέβει σημαντικά στις 500.000 και αυτό διότι μειώθηκε το αφορολόγητο όριο υπαγωγής στο νέο φόρο από 400.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ. Από το ΦΑΠ του 2001 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το κράτος αναμένει να εισπράξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

 

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.