«Χρειάζεται αποφασιστικότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων»

Το μπαλάκι στην Τρόικα πέταξε ο Μοσκοβισί

Την υποστήριξή του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών αλλά για τα υπόλοιπα πέταξε το μπαλάκι στην Τρόικα. Ο Πιερ Μοσκοβισί, που επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη την Αθήνα, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με τους κκ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Χατζηδάκη ότι η λέξη-κλειδί είναι η «αποφασιστικότητα» _ δηλαδή η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει μέχρι τέλους τις μεταρρυθμίσεις, να φέρει εις πέρας τις «διαρθρωτικές αλλαγές» και να κάνει «πιο αποτελεσματική την δημόσια διοίκηση».

Σε ερώτηση του «Βήματος» για το αν υποστηρίζει την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι «είναι ουσιώδες να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της» και ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την Τρόικα. «Εύχομαι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην εξαντληθεί», είπε.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αναπόφευκτες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο γάλλος υπουργός απάντησε ότι «αφήνει την Τρόικα να χειριστεί αυτά τα ζητήματα». Παρόμοια ήταν και η αντίδρασή του όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάσω την τάδε ή την δείνα απόφαση» όμως «η δημόσια διοίκηση πρέπει να εκσυγχρονιστεί».

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν επιθυμία και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Είναι, πρώτα απ’ όλα, μια επίσκεψη φιλίας σ’ αυτές τις περίπλοκες συνθήκες. Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας _ υποστήριξε την συμμετοχή της στο ευρώ και σήμερα υποστηρίζει την συνοχή της ευρωζώνης». Δήλωσε απερίφραστα αντίθετος στον διαχωρισμό Βορρά-Νότου και σε τυχόν διάσπαση της ευρωζώνης στην οποία τόνισε ότι επιθυμία της Γαλλίας είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες-μέλη.

Δήλωσε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης αλλά τόνισε την ανάγκη «η βούληση να μεταφραστεί σε πράξεις» και «οι μεταρρυθμίσεις να φθάσουν μέχρι το τέλος για να έχουν αποτέλεσμα». Πρόσθεσε ότι «όλες οι προσπάθειες της Ελλάδας θα έχουν την υποστήριξη της Γαλλίας», όπως «η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος». Πρέπει «οι προσπάθειες να έχουν σοβαρότητα» προκειμένου «ο ελληνικός λαός να αποκτήσει πάλι ελπίδα».

Ο κ. Μοσκοβισί συνέφαγε το μεσημέρι με γάλλους επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μετέφερε την επιθυμία τους να παραμείνουν στη χώρα μας και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

 

Μποζανίνου Τάνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.