Κρίσιμη σύσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για Ελλάδα αλλά και Ισπανία

http://img.protothema.gr/BE8ACE94BAAD36EC995F00831CC9A1D7.jpgΈχοντας στις αποσκευές του τα καλά λόγια του Γάλλου υπουργού των οικονομικών Π.Μοσκοβισί θα περάσει σήμερα τις πόρτες του άτυπου Εurogroup της Λευκωσίας ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας.

Η συζήτηση του έλληνα υπουργού με τους ομολόγους του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η Αθήνα ακόμα δεν έχει καταλήξει στα οριστικά μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρω για την επόμενη διετία.

Όλα τα μάτια θα είναι καρφωμένα πάνω στον Γιάννη Στουρνάρια ο οποίος γνωρίζει ότι «επί της ουσίας στη Λευκωσία θα παιχτεί η σούπερ δόση των 32 δισ. ευρω»

Ήδη στην Κύπρο έχουν φτάσει όλοι.

Από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζωνης με «άτυπο αρχηγό» τον Β. Σόιμπλε έως τους κεντρικούς τραπεζίτες , με επικεφαλής τον Μάριο «Σούπερ» Ντραγκι , τον Ολι Ρεν και την ίδια την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκαρντ.

Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ακόμα οι τρεις της τρόικας κ. Τόμσεν, ο Μαζούχ και Μορς καθώς θα παρουσιαστεί μέρος της έκθεσης από τις μέχρι τώρα επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση.

«Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται να μιλήσουν οι τροϊκανοι. Η όλη κουβέντα με τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει από την κ. Λαγκαρντ τον κ. Ρεν και τον κ. Σοιμπλε» εξηγούν πηγές προσκείμενες στην τρόικα..

Ο Γιάννης Στουρναρας παρά την αρχική του πρόθεση να μιλήσει για όλο το πακέτο εν τούτοις τώρα θα είναι αναγκασμένος να εξηγήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν δέχεται αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα αλλά ούτε και απολύσεις στο Δημόσιο». Αντίθετα, στο τραπέζι παραμένουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τα οποία η τρόικα πιέζει να αυξηθούν κατά ένα ή δυο χρόνια, ανεβαίνοντας ως και τα 67 έτη.

Η καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα οδηγεί όμως σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης τον Νοέμβριο κάτι που ανησυχεί τον υπουργό των Οικονομικών καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι «έως τότε η οικονομία θα έχει στεγνώσει».

Οσο για τις διάφορες φήμες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς ότι μπορεί να δοθεί ένα μέρος του δανείου, ούτε που θέλουν να το ακούσουν οι Ευρωπαίοι και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα τώρα.

Όμως ο Γιάννης Στουρναρας θέλει να δει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σοιμπλε , στη μη επίτευξη της συμφωνίας για τα μέτρα καθώς αν και έχει παραδεχτεί ότι τώρα στην Αθήνα γίνεται σωστή δουλειά εν τούτοις υπάρχει η πληροφορία ότι ο Β. Σοιμπλε σκέφτεται να παίξει «μπάλα για 90 λεπτά».

Έτσι λέγεται ότι «θα υιοθετήσει ένα μέτωπο σκληρής γραμμής σε συνεργασία με άλλους υπουργούς της ευρωζωνης (Αυστρία, Ολλανδία) έτσι ώστε να μην αφήσουν την Ελλάδα να πάρει ανάσα και να πράξει όλα όσα έχει υποσχεθεί».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα λένε ότι «μπορεί το Eurogroup να είναι άτυπο όμως επί της ουσίας εκεί θα παιχτούν τα πάντα».

Γιώργος Ι. Δημητρομανωλάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.