Δραματικές αλλαγές στο κοινωνικό προφίλ της χώρας «βλέπει» το ΕΚΚΕ

http://www.newsbeast.gr/files/temp/594C08F7F3E10513E168CB0C45823BBF.jpgΜέσα σε δυόμιση μόλις χρόνια η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας έχει αλλάξει δραματικά: η ανεργία καλπάζει. 13,2 δισ. ευρώ βγήκαν από τις τσέπες των εργαζομένων εξαιτίας των περικοπών, το ποσοστό της παιδικής  φτώχειας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και μία νέα κοινωνική τάξη κάνει την εμφάνισή της… οι «νέοι φτωχοί».

Αυτή τη διαπίστωση κάνουν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στη μελέτη «Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας 2012», την οποία δημοσίευσαν χτες.

«Όλοι οι ερευνητές μείναμε έκπληκτοι με το πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές αυτές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τονίζει στα «Νέα» ο Διονύσης Μπαλούρδος, διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ.

Το νέο κοινωνικό πορτρέτο της ελληνικής κοινωνίας αποκάλυψε και μία νέα κοινωνική ομάδα, αυτή των «νέων φτωχών».

«Εκτός από τους ανέργους, τους μετανάστες και τα νοικοκυριά με πολλά παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακά φτωχών, φαίνεται ότι πλέον έχουμε και τη νέα αυτή κατηγορία, στην οποία μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους-φτωχούς, ανθρώπους που έχουν κάποια εργασιακή σχέση, ωστόσο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Το ποσοστό αυτό, βάσει των τελευταίων στοιχείων, φτάνει το 13,8% ενώ εργαζόμενοι-φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών».

Παράλληλα, σε αυτή τη νέα ομάδα θα πρέπει, όπως δηλώνει ο κ. Μπαλούρδος, να περιληφθούν οι νέοι έως 24 ετών, «το ποσοστό φτώχειας των οποίων το 2010 έφτασε το 27,8%, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν 23%».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.